Obrenovac, 25.05.2020

DONIRAJ PLAZMU, SPASI NEKOME ŽIVOT


Izvor: Kurir.rs,Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 01.05.2020.
Već 300 izlečenih se javilo da pomogne obolelima od korone

Foto:Shutterstock


Interesovanje izlečenih od Covid-19 za doniranje krvne plazme je veliko, kaže za Tanjug doktorka iz Instituta za transfuziju krvi Milica Jovičić i navodi da je se od početka akcije "Doniraj plazmu, spasi nekome život" do kraja prošle nedelje javilo više od 300 ljudi.

Prema njenim rečima, od tog broja oko 150 njih ispunilo je uslove za doniranje, a očekuje da će se taj broj povećavati kako bude rastao broj oporavljenih.

Krvnu plazmu može da donira osoba koja ima dva negativna testa na virus korona, a zatim je neophodno da prođe 21 dan kako bi izlečena osoba bila u prilici da donira plazmu.

Takođe, krvnu plazmu doniraju osobe stare između 18 i 60 godina koje imaju više od 60 kilograma i nemaju neka druga oboljenja.

"Mi smo tek započeli sa nešto intenzivnijim testiranjem dobrovoljaca. Prvi davaoci su već došli, prvog davaoca smo već svi upoznali, a videli smo i da je fudbaler Marko Pantelić dao krvnu plazmu", navela je Jovičić.

Očekuju, kaže, da će prva nedelja maja, ali i nekoliko narednih nedelja posle, biti "udarne" i da će veliki broj oporavljenih od Covid-19 tada dati krvnu plazmu.

Svaki dobrovoljni davalac krvne plazme, kao i kod davanja krvi, najpre popunjava upitnik, zatim prolazi lekarski pregled i određene analize - određivanje krvne grupe, kompletna krvna slika, biohemijske analize, skrining antitela, markeri krvlju prenosivih bolesti, elektroforeza proteina...

"Tako da je potrebno da osoba zadovolji određene uslove kako bi postala davalac. Zbog toga je naš zadatak da ta krvna plazma bude adekvatna za onoga ko je prima, ali da ni na koji način ne naškodimo onom ko daje tu plazmu, već da se on sve vreme oseća sigurno i dobro i da se može vratiti i sledeći put", objasnila je Jovičić.

Procedura za uzimanje krvne plazme je nešto komplikovanija i duža od procedure uzimanja krvi, kaže Jovičić i dodaje da dok klasično davanje krvi traje 15 minuta, davanje krvne plazme traje od 40 do 60 minuta.

"Isto je jedan ubod kao kod klasičnog davanja krvi, ali praktično krv ide kroz jedan aparat koji se zove separator krvnih ćelija i izdvaja se iz organizma samo plazma, a sve ostalo se vraća. Zato to traje malo duže, ali je pođednako bezbedno jer imamo dobro obučeno i iskusno osoblje koje to radi", rekla je Jovičić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE