Obrenovac, 25.08.2019

DALEKO SMO OD ZNAČAJNIH REZULTATA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 09.10.2018.
Koliko turisti troše u Srbiji, a koliko u regionu?

Foto:D.Jevremović
Prema najnovijoj mapi koju je objavila Svetska turistička organizacija, strani turisti su prošle godine u Srbiji potrošili oko milijardu dolara. Ovi podaci odnose se i na putne troškove do destinacija, kao i na sva plaćanja i usluge u našoj zemlji.

Na ovoj mapi se može videti kako koja država stoji u odnosu na konkurentske zemlje. Iako Srbija beleži veliki rast broja turista i prihoda od turizma, i dalje smo daleko od rezultata koje beleže zemlje u okruženju. Tako su strani turisti u Rumuniji potrošili tri milijarde dolara, a u Mađarskoj šest.

Interesantno je da su, prema ovim podacima, gosti u Crnoj Gori potrošili isto novca kao u Srbiji (milijardu dolara), dok je Albanija inkasirala dve milijarde od stranih turista.

Aleksandar Seničić, direktor JUTA, kaže da ipak ne možemo da se poredimo sa većinom ovih zemalja.

– Mi smo kontinentalna zemlja, ali ne možemo da se poredimo sa Mađarskom koja je u Balaton uložila milijarde ili u Budimpeštu koja je već godinama među 30 najposećenijih destinacija na svetu. Hrvatska ima najvažniji proizvod, a to je more – ističe Seničić, dodajući da možemo da podignemo prihode od turizma bar dva puta, pa i više.

– Oko tri milijarde dolara bio bi bolji rezultat kojim bi bili zadovoljni svi koji rade u turizmu – ističe on.

Svetska turistička organizacija u avgustu je prikupila podatke za 2017. ove godine i prema njima Evropa je prošle godine ostvarila najveći rast po broju turista i zaradi. Najatraktivniji je bio južni Mediteran u koji spada i Hrvatska s 12 odsto više dolazaka i 11 odsto većim prihodima. Kako se navodi u izveštaju ove organizacije, do takvog rasta došlo je zbog oporavka Turske i konstantnog jačanja destinacija kao što su Španija i Italija, koje i prošle godine beleže impresivne turističke rezultate. Međutim, rezultate ove organizacije ipak bi trebalo uzeti s dozom rezerve, jer su zasnovani na podacima državnih statistika koje u izveštaju uključuju samo turiste u komercijalnom, odnosno prijavljenom smeštaju. Hrvatska je zbog toga reagovala i iznela podatak da je ovu zemlju u 2017. posetilo ukupno 18,5 miliona turista, što je za tri miliona više nego što je objavila organizacija. Isti je slučaj i u Srbiji, kaže Seničić.

– Veliki broj stranaca dolazi u neregistrovane objekte, a takvih je prema nezvaničnim procenama više od 20 odsto. Siguran sam da ćemo već ove godine ostvariti za petinu bolje rezultate. Posebno ako usvojimo novi zakon o turizmu koji će doneti mogućnost vrlo pristupačnog registrovanja, čak i najmanjih objekata u Srbiji – ističe direktor JUTA, dodajući da će veći broj vlasnika biti u sistemu, pa će samim tim i statistički podaci biti sveobuhvatniji, a ostvareni novčani rezultati bolji.

Što se tiče lidera na turističkom tržištu, Španija je prošle godine zaradila 67,9 milijardi dolara, Italija 44,2, Turska 22,4, a Grčka 16,5 milijardi dolara. Na prvom mestu u svetu je i dalje Amerika sa 210 milijardi dolara, na drugom Španija, a na trećem Francuska sa zaradom od 60,7 milijardi dolara. Slede Tajland (57,5) i Velika Britanija, gde su turisti potrošili 51,2 milijarde. Nemačka je prihodovala skoro 40 milijardi dolara, a Kina, iz koje u Srbiju dolazi sve više turista, zauzela je deveto mesto u top deset svetskih destinacija sa najvećim prihodima od turizma. U ovoj zemlji potrošeno je 35,6 milijardi dolara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE