Obrenovac, 11.08.2020

Meštanima u Skeli, Poljanama i Ušću podeljen larvicid za komarce


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.06.2019.
Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su pojačale rad na terenu

Foto:Printscreen
Usled povećanog broja komaraca na teritoriji grada Beograda, sve ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju su pojačale rad na terenu.

U skladu sa urađenim monitoringom, sinoć je izvršen tretman odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje na teritoriji mesnih zajednica Ušće, Skela i Poljane.

Sa ciljem da se pojača efekat tretmana, ekipe Zavoda su juče, u tim mesnim zajednicama, podelile larvicid u tabletama za primenu u individualnim domaćinstvima.

"Moramo da budemo svesni da veliki broj komaraca i sami proizvedemo. Ovo je dodatna mera, prvi put je sada primenjujemo i dobro se pokazala na opštini Palilula. Tablete su namenjene za suzbijanje komaraca na takozvanim mikrožarištima kao što su septičke jame, različiti rezervoari vode koji se mogu naći u domaćinstvima poput kanti, buradi, fontana, jezeraca, saksija za cveće i slično", rekla je Dragana Despot, direktorka Zavoda.

Osnovna preporuka stručnjaka iz Zavoda za sve građane je da na otvore od septičkih jama ili ventilacione cevi navuku običnu žensku čarapu, jer će na taj način komarcima biti onemogućeno kako da uđu tako i onima koji su već ušli da izađu.

Druga stvar je da se ne zadržava voda u dvorištima duže od dva dana, ili da svi rezervoari sa vodom koji se koriste budu zatvoreni kako komarci ne bi mogli tu da uđu i polože svoja jaja.

Tableta koju je razvio Zavod za biocide se koristi u domaćinstvima za suzbijanje komaraca, pakovanje sadrži 6 tableta, i ubacuje se jedna tableta jednom mesečno.

Najjednostavnije je, navode stručnjaci, da se ubaci u toalet šolju kako bi larvicid dospeo do septičke jame.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu životne sredine Svetozar Andrić kazao je da će sve mesne zajednice ponovo biti tretirane.

"Nastavljamo sa akcijom suzbijanja komaraca, međutim porast broja komaraca nije samo kod nas, već u celom regionu, zato smo počeli novu akciju u Ušću, Skeli i Poljanama gde smo podelili larvicid kako bismo pojačali efekat akcije tretmana komaraca uređajima sa zemlje", rekao je Andrić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE