Obrenovac, 12.08.2020

UKIDAJU SE LISTE ČEKANJA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2019.
Broj ovih operacija biće povećan za 80 odsto do kraja godine

Foto:Pixabay
Liste čekanja za ortopedske i operacijekatarakte u najvećem broju zdravstvenih ustanova trebalo bi da budu ukinute do kraja godine, a liste za ostale preglede i intervencije drastično smanjene, najavio je u ponedeljak ministar Zlatibor Lončar.

Na sastanku sa direktorima i načelnicima ortopedija svih opštih bolnica i kliničkih centara u Srbiji, u Klubu poslanika, ministar Lončar je rekao da u najvećem broju bolnica u unutrašnjosti za ortopedske i operacije katarakte ne bi trebalo da postoje liste čekanja:

- Broj tih operacija bi u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto. Prvi put je urađena najdetaljnija analiza lista čekanja. Uzeli smo u obzir sve parametre: od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih postelja, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala, svega što je neophodno da bismo dobili pravu analizu i zaključak je da mnoge liste čekanja uopšte ne bi trebalo da postoje.

Ako bi se učinak, kako ministar planira, na hirurgiji u ortopediji i oftalmologiji povećao za 80 odsto, u većini bolnica bi se liste čekanja potpuno ukinule, a u najvećim centrima, sa najvećim prilivom pacijenata, značajno revidirale.

- Naše je da nabavimo dodatne količine materijala i svega što je neophodno za te zahvate, a na bolnicama da se bolje organizuju - rekao je ministar Lončar. - Nemoguće je postići da u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu ne postoje liste čekanja, ali u manjim centrima u unutrašnjosti, koji nemaju toliko pacijenata to je sasvim realno.

Svaka bolnica, kaže ministar Lončar, dobila je dopis koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

- Pratićemo na nedeljnom nivou kako se to odvija i kako se ostvaruje plan koji smo napravili - rekao je Lončar.

S druge strane, u susednoj Hrvatskoj, gotovo milion pacijenata nalazi se na listama čekanja, a samo iz Dalmacije ima ih više od 140.000. Za pregled, dijagnostiku i operaciju kod komšija je upisano 865.080 osoba , a na termin u proseku čekaju 164 dana.  

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE