Obrenovac, 15.02.2019

NEHUMANO, ALI LEGALNO


Izvor: alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.01.2018.
Otkaz možete dobiti i dok ste na bolovanju!

Foto:Shutterstock
Iako je krajnje nehumano ostaviti nekoga bez posla dok je na bolovanju, zakonom je to ipak dozvoljeno ukoliko se radno mesto tog zaposlenog ukuda.

Naime, iako zaposleni ne može biti otpušten dok je na bolovanju, može biti proglašen tehnološkim viškom.

- Prema Zakonu o radu, ne smatraju se opravdanim razlogom za otkaz ugovora o radu od strane poslodavca privremena sprečenost zaposlenog za rad usled bolesti, nesreće na radu ili profesionalnog oboljenja. Svaki otkaz zasnovan na ovom razlogu je nezakonit po samom Zakonu o radu. Međutim, ukoliko dođe do prestanka potrebe za obavljanjem određenog posla usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, nema smetnji da zaposleni za vreme bolovanja bude utvrđen tehnološkim viškom i da mu po tom osnovu prestane radni odnos, kao i da mu poslodavac otkaže ugovor o radu ako za to postoje opravdani razlozi - objašnjavaju za “Alo!” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Napominju pak da je drugačija situacija samo u određenim slučajevima.

- Zaposlena za vreme trudnoće (bez obzira da li je na bolovanju ili ne), porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta, uživa posebnu zaštitu od otkaza ugovora o radu - ističu u Ministarstvu.

Da poslodavci i te kako koriste ovu zakonsku mogućnost da se reše zaposlenih uprkos tome što su bolesni, govori i slučaj iz Vranja o kome je “Alo!” nedavno pisao. Naime, Gradska uprava grada Vranja pokušala je da uruči rešenja o ukidanju radnih mesta dvema čistačicama u momentu dok su nesrećne žene ležale u bolnici nakon operacija.

Urednik portala “Makroekonomija”, Miroslav Zdravković, napominje da je liberalnim zakonom o radu koji je pre par godina donet otvoren put u stvaranje ekstremnih razlika u društvu po pitanju materijalnih primanja. Ukratko, kako kaže, to znači poslodavcima veći profit a zaposlenima manja prava.

- Mi imamo najveće nejednakosti u raspodeli u Evropi, a pri tome smo i najsiromašnija zemlja, nakon Albanije i Bosne i Hercegovine. Čak i zemlje Latinske Amerike se trude da smanje stepen nejednakosti, a i u Davosu to spominju kao glavnu temu, što je pak sa njihove strane ekstremno cinično. No, lično se zalažem za radno zakonodavstvo po ugledu na nemačko (ili austrijsko i švajcarsko), pošto se forsira dualno obrazovanje koje je kod njih odlično vezivanje mladih za kompanije, a kod nas može samo da posluži da se stariji radnici otpuste, a da se još jeftinije koriste maloletni - kaže Zdravković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE