Obrenovac, 20.05.2019

KO ĆE LEČITI NAŠU DECU?!


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2018.
Prosečna starost lekara u Srbiji je 59 godina, svi odoše U PENZIJU!

Foto:Profimedia
Alarmantno! Prosečna starost lekara opšte medicine je 59 godina, a mnogi od njih će ubrzo u penziju, pa se nalazimo u opasnosti da uskoro neće imati ko da nas leči.

S druge strane, mladi koji dolaze da zauzmu njihova mesta neće moći odmah da se snađu u moru pacijenata, ali ni u moru administracije. Pogotovo što na Medicinskom fakultetu ne postoji katedra opšte medicine, tako da je stanje alarmantno!

To su upozoravajući podaci Srpskog lekarskog društva (SLD), a prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednica Sekcije opšte medicine te institucije, kaže da ćemo uskoro ćemo prehladu lečiti po bolnicama ukoliko se hitno ne preduzme nešto u vezi sa manjkom doktora opšte medicine!

"Đavo je odneo šalu! Prosečna starost kolega je 59 godina, ima ih oko 3.000 za čitavu državu. Čak ne postoji ni tačna evidencija o njihovom broju, već se koristimo podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe, još nemamo podatke kolika je populacija odraslog stanovništva koje mi lečimo.

Pretpostavlja se da je to skoro 90 odsto od sedam miliona stanovnika, koliko Srbija ima. Standard je da na 1.600 građana može da se zaposli jedan izabrani lekar. Prema našoj proceni, u startu nam nedostaje oko 400 lekara samo da bismo pokrili taj prosek za lečenje odraslog stanovništva", kaže prim. dr Dimitrijević.

Prema njenim rečima, mlade kolege ne mogu da se snađu kada uđu u ordinaciju - mnogo je pacijenata i glomazna administracija.

"Obično provode kratko vreme kao lekari opšte medicine dok sačekaju specijalizaciju ili posao u inostranstvu. A izabrani lekar je jedini koji je stalno u kontaktu sa pacijentima, od njegove procene sve zavisi! On je taj koji radi na sprečavanju nastanka bolesti, sprovodi epidemiološke mere, spasava živote ljudima", objašnjava ona i dodaje da je preventiva strategija razvoja zdravstva.

"Taj posao rade isključivo lekari opšte medicine i pedijatri, a rešenje je da se mladi lekari na fakultetu upoznaju sa radom opšte medicine, da nauče da obave kompletan pregled, da imaju dobru komunikaciju i da shvate kako funkcioniše zdravstveni sistem kako bi mogli da vode administraciju", navodi Dimitrijević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE