Obrenovac, 03.06.2020

LEP GEST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2017.
Novac za podsticaj rađanja dobilo 15 opština u Srbiji

Foto:Profimedia
Oko 130 miliona dinara dobilo je 15 opština u Srbiji kao nepovratna sredstva za projekte podsticaja rađanja, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Ona je naglasila da se na konkurs koji je raspisalo to ministarstvo javilo 90 lokalnih samouprava, ali da je nepovratna sredstva i najbolje projekte imalo 15 opština i to pet iz Vojvodine, tri iz centralne Srbije i sedam iz jugoistočne Srbije.

Među opštinama koje su dobile sredstva nema beogradskih opština.

Đukić Dejanović kaže da su bile zainteresovane, ali da je procedura bila takva da je za njih morao Grad da aplicira.

"Ovo je prvi put da država konkretnim merama pomaže opštinama da podstiču radjanje na svojoj teritioriji", rekla je Đukić Dejanović gostujući na RTS-u.

Kriterijumi za dobijanje sredstava bili su da opština ima program "bolje demografske budućnosti" i svaka od njih morala je da izdvoji najmanje 15 odsto sredstava iz svog budžeta za populacionu politiku.

Osim toga, kriterijumi su bili demografški indikatori, razvijenost opštine, kvalitet samog projekta, njegova održivost i efekti.

Dobijena sredstva moraju se namenski trošiti, a ministarka kaže da će to kontrolisati Ministarstvo finansija i nadležne inspekcije.

Predviđeno je da projekti traju godinu dana, a nakon toga, kada se sumiraju poastignuti rezultati, trebalo bi da se donesu zakonska rešenja o podsticaju rađanja u Srbiji.

Đukić Dejanović kaže da su rađena i istraživanja zaposlenih i poslodavaca o uskladjivanju rada i roditeljstva, te da će preko Privredne komore Srbije pokušati da stimulišu poslodavce za neke olakšice roditeljima poput kliznog radnog vremena, obdaništa za decu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE