Obrenovac, 31.05.2020

KOLIKO NOVCA ĆETE IZDVOJITI ZA LETOVANJE?


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2018.
Srbi hoće na more, ali za 80 evra!

Foto:Stock/Alo!
Aktuelne cene aranžmana kreću se od 400 evra, koliko iznose ponude sa avio-prevozom, i od 240 evra, koliko košta letovanje sa autobuskim prevozom, pa naviše.

Najveći broj turista iz Srbije i ove godine letovaće u Grčkoj. Novina je ta što se od ove godine obavezno plaća boravišna taksa, koja na dnevnom nivou varira od četiri evra, koliko plaćaju gosti hotela sa četiri zvezdice, do 50 centi, koliko iznosi taksa za boravak u privatnim sobama, studijima i apartmanima. Taj izdatak će se u većini ugostiteljskih objekata naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja.

Prodaja aranžmana za ovu godinu počela je još krajem 2017, a najviše se prodaju jeftiniji aranžmani u predsezoni, koji koštaju od 80 evra, pa naviše. Ukoliko ste od onih koji mogu otići na odmor kad god, možete iskoristiti „last minute” ponude i letovati, primera radi, na Lefkadi, Zakintosu, Sitoniji, Halkidikuju - za 59 evra. 
Inače, aktuelne cene aranžmana kreću se od 400 evra, koliko iznose ponude sa avio-prevozom, i od 240 evra, koliko košta letovanje sa autobuskim prevozom, pa naviše.

Ukoliko na letovanje idete sopstvenim prevozom, imajte na umu da je na prelazu Evzoni u decembru prošle godine postavljena nova naplatna rampa, pa ćete tako u jednom smeru platiti 1,80 evra. Putarine kroz Makedoniju u oba smera koštaće vas oko 10 evra.

CRNA GORA bez većih promena

Letovanje u Crnoj Gori za mnoge će proteći bez većih iznenađenja u pogledu cena smeštaja, hrane i pića. U zavisnosti od lokacije, kvaliteta smeštaja i termina letovanja, apartmani se mogu pronaći po ceni od 20 do 50 evra. 
Komplet ležaljki i suncobrana mogu se iznajmiti za 10 evra, kafa i voda koštaju od jednog do dva evra, sokovi od 1,5 do 2,5 evra, a za obrok u klasičnom restoranu u proseku je potrebno izdvojiti oko 10 evra, dok u restoranima brze hrane možete proći jeftinije, sa dva-tri evra.

HRVATSKA skuplja, ali popunjena
Smeštajni kapaciteti u Hrvatskoj u špicu sezone uglavnom su popunjeni. No, najam apartmana je ipak skuplji u odnosu na Crnu Goru i Grčku. Cene se kreću od 50 do 80 evra po danu.
Za kafu turisti moraju izdvojiti oko 1,5 evra, za sokove oko 2,5 evra, za obroke brze hrane od jednog do tri evra, salate su oko sedam evra, pice od šest do 10 evra.

EGIPAT za aktivan odmor

Odmor u Egiptu idealan je početkom proleća i na jesen, kada su temperature niže i prihvatljivije - tridesetak stepeni, dok temperatura mora iznosi prijatna 24 stepena.

One koji su ugrabili sajamski popust letovanje u Egiptu moglo je da košta i do 200 evra manje. Aranžman krajem aprila iznosio je 320 evra sa uključenim avio-taksama, transferima, smeštajem na bazi „all inclusive“ ponude, koja podrazumeva neograničenu količinu hrane i pića.

Najpopularnija destinacija je Hurgada, a aktuelna ponuda turističkih agencija za period jun-avgust kreće se od 450 evra, pa naviše. Ne treba zaboraviti da treba platiti i avio-takse oko 65 evra i egipatsku vizu, koja košta oko 25 dolara. Ukoliko imate vremena i živaca, možete uštedeti tako što ćete otići u Ambasadu Egipta u Beogradu i podneti zahtev za vizu. U tom slučaju platićete je od 10 do 12 evra.

Za one koji vole aktivan odmor Hurgada nudi mnoštvo aktivnosti, a ukoliko ste snalažljivi i umete da se cenkate, možete mnogo uštedeti. Iskustva govore da je povoljnije unajmiti lokalne agencije, koje, primera radi, za ronjenje naplaćuju od 25 do 30 evra, dok pojedine agencije iz Srbije taj izlet naplaćuju gotovo dvaput više - oko 50 evra.

Za istinski doživljaj Egipta u ponudi je safari program, koji podrazumeva vožnju kvadova pustinjom, obilazak beduinskog sela, jahanje kamila. Lokalci za taj izlet traže oko 20 evra. Oni koji vole podvodni svet u ponudi imaju „snorkling“ i obilazak Rajskog ostrva, a taj celodnevni izlet košta od 10 do 15 evra.
Ljubitelji kulture i istorije neće propustiti da posete Kairo, piramide, kao ni Luksor, prestonicu arheološkog turizma. Ti izleti su nešto skuplji i koštaju od 40 do 50 evra svaki.

Što se tiče cene hrane i pića, jeftinije su nego u Grčkoj i Crnoj Gori. Primera radi, kafa košta od 50 centi do evro, a pivo od jednog do dva evra.

TURSKA za svačiji džep

Ukoliko želite da osetite čari orijentalne kulture, Turska je pravi izbor. Za letovanje u toj zemlji morate izdvojiti od 129 evra, pa naviše, koliko, recimo, košta aranžman u Kušadasiju početkom juna i obuhvata devet noćenja sa doručkom i autobuski prevoz. Imajte na umu da vas u tom slučaju očekuje oko 27 sati putovanja.

Destinacije poput Antalije, Beleka, Kemera, Bodruma ne možete pronaći za manje od 450 do 500 evra, a ponude uglavnom uključuju avio-prevoz. Možete da birate između hotela koji nude noćenje s doručkom i polupansiona, a za one sa baš dubokim džepom postoji „ultra all inclusive“ ponuda, koja košta od 1.200 evra naviše.

Ipak, najposećenije i najpovoljnije je letovalište Kušadasi, koje turistima nudi najrazličitije vidove zabave. Kao i u Egiptu, koliko ćete platiti izlete zavisi od vaših pregovaračkih sposobnosti.

Ono što ne bi trebalo da propustite jeste izlet u Pamukkale - Pamučnu tvrđavu, jedinstveno odredište gde ćete se osećati kao da šetate po oblacima zbog blistavobelih kaskada sa malim bazenima. Reč je o nesvakidašnjoj lokaciji, koja je nastala od geotermalnih krečnjačkih izvora, a tim lokalitetom ćete morati da šetate bosi. Putovanje od tog odredišta do Kušadasija traje oko dva i po sata, a lokalne agencije izlet naplaćuju oko 25 evra po osobi.

Kušadasi ima i dva velika akva-parka, a ulaznice koštaju 10-15 evra. Ukoliko ste ljubitelji istorije, preporučujemo vam da posetite antički grad Efes, a taj izlet, po ceni od 25 do 30 evra, obuhvata obilazak Artemidinog hrama, kuću device Marije i sam Efes.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE