´╗┐ ZA POHVALU

Obrenovac, 20.08.2018

ZA POHVALU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Srbija svetski lider drugu godinu zaredom

Foto:Thinkstock


´╗┐

Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja u 2017., posmatrano prema broju stanovnika.

To je objavljeno je u najnovijem izveštaju "IBM Global Locations Trend 2018".

Tako─Ĺe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI ─Źija realizacija je zapo─Źela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mesto me─Ĺu evropskim zemljama, a 15. mesto me─Ĺu svim dr┼żavama sveta, navodi se u izveštaju objavljenom na zvani─Źnom sajtu IBM-a. 

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 posto ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji, ocenjuje se u izveštaju. 

Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana bele┼żi zna─Źajan nivo interesovanja stranih investitora. 

"Iako performanse pojedina─Źnih zemalja variraju od godine do odine, za region kao celinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora", dodaje se u izveštaju. 

Generalni trend u celom svetu kada je re─Ź o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljuju─çi ve─çem u─Źeš─çu manjih projekata. 

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5 odsto, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabele┼żena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabele┼żen pad od 10-20 procenata. 

"IBM Global Busineš Services" ve─ç nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedina─Źno po zemljama, sa fokusom na kriterijum - broj novootvorenih radnih mesta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE