Obrenovac, 21.05.2019

ZA POHVALU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Srbija svetski lider drugu godinu zaredom

Foto:Thinkstock
Srbija je drugu godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja u 2017., posmatrano prema broju stanovnika.

To je objavljeno je u najnovijem izveštaju "IBM Global Locations Trend 2018".

Takođe, po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta kroz SDI čija realizacija je započela u 2017. godini, Srbija je zauzela visoko 6. mesto među evropskim zemljama, a 15. mesto među svim državama sveta, navodi se u izveštaju objavljenom na zvaničnom sajtu IBM-a. 

Proizvodne aktivnosti u Srbiji generišu oko 80 posto ukupno kreiranih novih radnih mesta, i to najviše u tekstilnoj, auto, hemijskoj i elektro industriji, ocenjuje se u izveštaju. 

Osim toga, primetno je i da ceo region Zapadnog Balkana beleži značajan nivo interesovanja stranih investitora. 

"Iako performanse pojedinačnih zemalja variraju od godine do odine, za region kao celinu postoji visok nivo interesovanja stranih investitora", dodaje se u izveštaju. 

Generalni trend u celom svetu kada je reč o SDI jeste rast broja projekata za 10 odsto, najviše zahvaljujući većem učešću manjih projekata. 

S druge strane, ukupna investiciona aktivnost posmatrana kroz broj novih radnih mesta je opala za 5 odsto, s tim što je u Evropi i Severnoj Americi zabeležena stagnacija, u Africi rast od 10 odsto, dok je u zemljama Azije, Latinske Amerike i Bliskog Istoka zabeležen pad od 10-20 procenata. 

"IBM Global Busineš Services" već nekoliko godina unazad analizira aktivnosti na polju ulaganja u celom svetu, i pojedinačno po zemljama, sa fokusom na kriterijum - broj novootvorenih radnih mesta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE