Obrenovac, 22.02.2020

LAKŠE DO LEČENJA U INOSTRANSTVU


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2019.
U zdravstvenom budžetu za 2019. godinu obezbeđena značajna sredstva za obolele od retkih i teških bolesti

Foto:Thinkstock
U zdravstvenom budžetu ove godine biće znatno više novca za lečenje u inostranstvu stanja i povreda koje u Srbiji ne mogu da se zbrinu, ali i za dijagnostiku i terapiju retkih bolesti.

Budžetski fond za lečenje u inostranstvu povećan je za 206.215.000 dinara, ili za čak 79,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok će za retke bolesti biti za 33 odsto novca više, ukupno - 2.000.000.000 dinara.

Ove mere zdravstvenih vlasti i države, kako je "Novostima" potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, pored bolje brige za ove kategorije pacijenata, smanjiće potrebu da pacijenti sami prikupljaju novac za lečenje, ali i za humanitarnim akcijama u kojima često ima i zloupotreba.

Za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno tretirati u Srbiji, planirano je 465.159.000 dinara.

- Od osnivanja Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji do 26. decembra 2018. godine, odobren je 141 zahtev za lečenje u inostranim zdravstvenim ustanovama - kažu za "Novosti" u Ministarstvu zdravlja. - Predloženo je da se pošalje 246 uzoraka za genetsko ili metaboličko ispitivanje u inostranim laboratorijama i odobren je dolazak inostranog eksperta. Za nekoliko pacijenata odobravan je odlazak na lečenje više puta.

U 2018. godini odobreno je ukupno 55 zahteva za lečenje, predloženo je da se pošalju 74 uzorka na genetsko ili metaboličko ispitivanje. Iz istog Fonda finansiran je i dolazak eksperta iz inostranstva koji je u Univerzitetskoj dečjoj klinici izveo ortopedske intervencije kod četiri pacijenta, od kojih su dva imala po dve intervencije. Isti lekar je obavio i konsultativne preglede pacijenata sa vrlo složenom urođenom anomalijom lokomotornog sistema.

Za retke bolesti, kažu u Ministarstvu zdravlja, nikad nije bilo više novca nego sad. To su bolesti koje se javljaju kod manje od pet među 10.000 ljudi, i nijedna zemlja nema kopletiranu dijagnostiku i lečenje za sve od 6.000 dosad poznatih retkih bolesti, koje zajedno pogađaju oko 30 miliona ljudi u Evropi.

Lečenje ovih bolesti je više desetina puta skuplje od lečenja drugih oboljenja, koja se ne svrstavaju među retka, a za većinu ovih, uglavnom neizlečivih bolesti, kao što su Batenova bolest, Hanterov sindrom, cistična fibroza, terapija je doživotna.

Pre šest godina, prema rečima Jovane Milovanović iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, terapija je obezbeđivana za šest pacijenata sa retkim bolestima, a prošle godine je na terapiji bilo 200 obolelih. Terapija za Hanterov sindrom, recimo, godišnje košta 200.000 evra po pacijentu.

U Srbiji ne postoje tačni statistički podaci o broju obolelih, a procene dosežu do čak 450.000 obolelih. Prirodni tok mnogih retkih bolesti je nepoznat, mnoge ostaju nedijagnostikovane... U Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB-10), koja je u upotrebi u Srbiji, nema odgovarajućih šifara za većinu retkih bolesti. U Nacionalnoj organizaciji za retke bolesti Srbije (NORBS), kažu da zbog nedostatka odgovarajuće klasifikacije i šifriranja, mnoge od ovih bolesti u zdravstvenom sistemu ostaju neprepoznate.

VEĆE SVOTE

Od 2014. godine budžet za retke bolesti se stalno povećava. Pomoćnica ministra zdravlja, Dragana Vujičić, kaže da je za lečenje retkih bolesti 2014. godine iz budžeta izdvojeno 280 miliona dinara, godinu dana kasnije 335 miliona, 2016. godine 600 miliona dinara, 2017. godine 1,1 milijarda dinara, 2018. godine 1,5 milijardi. U toku je izrada nacionalne strategije o retkim bolestima.

LIMITIRANJA BOLOVANJA

Roditelji dece sa retkim bolestima, i pored značajnog popravljanja stanja u ovoj oblasti, i dalje se suočavaju sa različitim problemima. Jedan od njih je, kažu, to što dobijaju samo dve pelene za dan, a trebalo bi im pet. Takođe, zakonom je predviđeno da roditelji mogu da koriste bolovanje do pete godine deteta, ali se pojedine retke bolesti javljaju kasnije, pa roditelji ne mogu da budu na bolovanju uz dete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE