Obrenovac, 25.09.2018

Objavljena je lista zemalja koje doprinose ili ┼ítete op┼ítem dobru ─Źove─Źanstva


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.11.2017.
EVO KAKO SE KOTIRA SRBIJA

Foto:Wikipedia,Robert Getel,Milan Ilic


´╗┐

Srbija se našla na 48. mestu "Gud Kantri Indeksa" na osnovu ukupnih rezultata kojima se meri koliko neka zemlja na svetu, zavisno od njene veli─Źine, doprinosi opštem dobru ─Źove─Źanstva, a koliko mu šteti.

Indeksom Gud Kantri istoimene organizacije meren je doprinos 163. zemlje sveta na osnovu sedam kriterijuma: svetskog doprinosa nauci i tehnologiji, kulturi, me─Ĺunarodnom miru i bezbednosti, svetskom poretku, planeti i klimi, prosperitetu i jednakosti, kao i zdravlju i blagostanju.

Merenjem tih kriterijuma, Srbija je zauzela 28. mesto po svetskom doprinosu nauci i tehnologiji, 38. mesto po doprinosu kulturi, 114. mesto po doprinosu me─Ĺunarodnom miru i bezbednosti, a 48. mesto na osnovu doprinosa svetskom poretku.
 
 

Srbija se pozicionirala na 105. mestu kada je re─Ź o njenom doprinosu planeti i klimi, 34. mestu po doprinosu prosperitetu i jednakosti, a 104. mestu po svetskom doprinosu zdravlju i blagostanju.

Prvo mesto po navedenim parametrima zauzela je Švedska, a za njom slede Danska, Holandija, Velika Britanija, Švajcarska, Nema─Źka, Finska, Francuska, Austrija i Kanada.

Od zemalja u regionu, ispred Srbije nalaze se Slovenija na 28. mestu, Bugarska na 29. mestu, Rumunija na 36. mestu i Hrvatska na 40. mestu.

S druge strane, ispod Srbije na listi su Crna Gora, koja je zauzela 55. mesto, Makedonija na 65. mestu, BiH na 74. mestu i Albanija na 109. mestu.

Poslednje, 163. mesto na listi organizacije Gud Kantri zazuela je Libija.

Kako se navodi na sajtu te organizacije, koriš─çenjem širokog spektra podataka Ujedinjenih nacija i drugih me─Ĺunarodnih organizacija, "Gud kantri" je dala svakoj zemlji bilans stanja kako bi se na prvi pogled videlo da li doprinosi ─Źove─Źantsvu, da li je teret za planetu ili nešto izme─Ĺu.

"Gud Kantri Indeksom" ne meri se šta neka zemlja ─Źini kod ku─çe.

Cilj indeksa je, naime, zapo─Źinjenje globalne diskusije kako zemlje mogu da prave ravnote┼żu izme─Ĺu du┼żnosti prema svojim gra─Ĺanima sa odgovornoš─çu koju imaju prema svetu jer je to, napominje se, klju─Źno za budu─çnost ─Źove─Źanstva i zdravlje planete.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE