Obrenovac, 14.10.2019

LJUDI, OPREZ!


Izvor: Informer,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2017.
Opasna prevara na bankomatima!

Foto:Shutterstock
U Srbiju su ponovo stigle "libanske klopke", mehanizmi pomoću kojih lopovi za samo minut mogu da vam skinu sav novac sa računa!

Krađa funkcioniše tako što prevaranti običnu noću ugrade uređaj u bankomat na mesto gde se stavlja kartica i čim je ubacite ona bukvalno bude "prekopirana" specijalnim softverom, dok sa druge strane mala kamera snima vaš PIN kod. Nakon toga lopovi naprave identičnu karticu vašoj sa koje mogu nesmetano da skidaju novac sa računa.

Ne postoji nikakva šansa da na samom bankomatu primetimo da je "klopka" prpremljena, pošto je ona postavljena da je mi ne vidimo.

Strušnjaci kažu da se ovaj aparat za krađu novca sa bankomata vratio u modu zato što kroz Srbiju prolazi dosta migranata koji imaju novca i idealna su metaza ovakve lopove.

Podižite sa šaltera

Dobro obavešten izvor iz Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP-a kaže da ovu prevaru u našoj zemlji uglavnom sprovode Bugari.

- "Libanska klopka" se sastoji od delova plastičnih kućišta, takozvanih skimera, u koja se stavljaju kartice za bankomat i specijalno prerađene fleš memorije čija je funkcija da čuva podatke o karticama.

Taj proces traje sve dok se podaci ne "pokupe" s bankomata i ne skinu s memorije kako bi se pravile falsifikovane kartice sa ukradenim podacima. PIN kombinaciju, bez koje je nemoguće pristupiti računu, uglavnom snimaju skrivenom kamerom, postavljenom iznad tastature na bankomatu.

Ove naprave u Srbiji mahom donose državljani Bugarske, pa policija na prelazu Gradina ima pojačane kontrole. Samo prošle nedelje carinici su na ovom graničnom prelazu uspeli da spreče da se u Srbiji unesu tri "libanske klopke" - objašnjava izvor iz MUP-a.

On savetuje da je novac najbolje podizati na samom šalteru banke ili da se pri svakom uzimanju para s bankomata rukom pokrije tastatura kako kamera ne bi uhvatila koji se PIN kod unosi, piše Informer.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE