Obrenovac, 22.11.2019

NOVA LISTA I NOVI UGOVORI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.01.2019.
O trošku države još 61 lek, vantelesna oplodnja u 11 klinika

Foto:Tanjug/Dragan Kujundžić
Na novoj listi lekova koju je formirao Republički fond za zdravstveno osiguranje naći će se 61 novi lek, kaže direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Ona je najavila i da će ove godine država sklopiti ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se, o trošku države, uradi vantelesna oplodnja. Na novoj listi lekova naći će se terapijske alternative lekova za kardiovaskularna oboljenja, dijabetes i reumatološka oboljenja.

- Takođe, na listi se nalaze i inovativni lekovi za pacijente koji boluju od psorijaze i metastatskog melanoma, a koji su BRAF pozitivni - rekla je Radojević Škordić za RTS.

Ona napominje da se očekuje da se na nekoj od narednih sednica Vlade Srbije usvoji nova lista lekova.

UGOVORI SA PRIVATNIM KLINIKAMA

- Država planira da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara - napominje direktorka Fonda.

Prema njenim rečima, o trošku Fonda je 2015. godine upućeno 1.700 ljudi, a 2018. oko 3.800. Radojević Škodrićeva ukazuje da je u 2018. prvi put omogućeno da se o trošku države zamrzne šest embriona sa rokom čuvanja od pet godina.

- Druga značajna stvar je da oni koji su dobili prvo dete iz vantelesne, mogu da apliciraju i za drugo dete iz vantelesne - navodi direktorka Fonda.

Radojević Škodrić kaže i da će ove godine biti donet novi pravilnik za lečenje u inostranstvu.

- Staviće se indikacije i bolesti koje do sada nisu mogle da se leče u inostranstvu. Biće omogućeno i da se u inostranstvu rade neke genetske analize - istakla je direktorka Fonda.

Ona navodi da je krajem novembra otvoren kontakt-centar pri Fondu, u kom građani mogu da saznaju koja su njihova prava kada je reč o zdravstvenom osiguranju. Broj kontakt-centra za sve informacije je 0700 333 443 (po ceni lokalnog poziva) i 011 735 0900 za pozive preko mobilnih mreža i iz inostranstva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE