Obrenovac, 25.08.2019

LAŽNA NAGRADNA IGRA KRUŽI SRBIJOM!


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.10.2018.
Ako vam je stigla ovakva poruka, ne nasedajte!

Foto:Profimedia
Društvenom mrežom Fejsbuk kruži prevara u vidu poruke od lažne NLB banke, koja navodno poklanja 20 puta po 20.000 dinara, a od srećnih dobitnika se traži da dostave skeniranu ličnu kartu i selfi fotografiju s ličnom kartom koju drže u ruci kako bi im nagrada mogla biti isplaćena.

Čestitka navodnim srećnim dobitnicima stiže na mesindžer, a od njih se traži i da dostave i adresu stanovanja i kontakt telefon.

- Čestitamo vam, nasumičnim odabirom vi ste jedan od 20 pobednika u našoj nagradnoj igri. Kao nagradu dobijate NLB vaučer u vrednosti od 20.000 dinara - piše, između ostalog, u poruci prevaranata koju navodno šalje NLB banka.

Na ovu prevaru odmah je reagovala NLB banka, koja se na svom Fejsbuk profilu obavestila korisnike ove društvene mreže da ne organizuje nikakvu nagradnu igru i upozorila građane da ne nasedaju na prevaru.

- Obaveštavamo vas da NLB banka ne stoji iza ovog naloga, niti je pokrenula bilo kakvu nagradnu igru ovog tipa, te da, ukoliko dobijete ovakvu poruku, ne šaljete nikakve informacije niti fotografije. Ovaj lažni profil ćete prepoznati po tome što koristi stari logotip NLB banke - piše u upozorenju koje je NLB banka objavila na svom Fejsbuk profilu.

IT stručnjak Dragan Varagić ističe da se u ovom slučaju radi o klasičnoj prevari koja ima osnova za krivično gonjenje.

- Pošto se prevaranti pozivaju na NLB banku, verovatno je taj slučaj već prijavljen Odeljenju za visokotehnološki kriminal i biće interesantno videti da li će uspeti da pronađu o kome se radi. Pitanje je koliko su sposobni ti koji su to uradili i da li će umeti da zametnu trag. Vrlo je verovatno da se podaci koje traže mogu zloupotrebiti na neki način. Može da se dogodi i krađa identiteta - upozorava Varagić.

NLB banka: Ne nasedajte, uvek pozovite i proverite

U NLB banci Kuriru je rečeno da nisu organizovali nikakvu nagradnu igru putem Fejsbuka i da ne stoje iza poruka koje su pojedini korisnici Fejsbuka dobili proteklih dana.
- Upozoravamo korisnike ovog društvenog medija da, ukoliko dobiju poruku ovakve sadržine, ne reaguju i ne dostavljaju tražene podatke ili fotografije. Kod ovakvih poruka uvek je važno da se njihova verodostojnost proveri putem broja telefona kontakt-centra banke, objavljenog na zvaničnoj internet prezentaciji banke, odnosno druge kompanije ili institucije koja se u poruci navodi.

Primeri internet prevara

- 2009 - Prvi put u Srbiji prijavljena "nigerijska prevara", u kojoj je jedan čovek ostao bez 2.500 evra
- 2017 - Starica iz Amerike će vam ostaviti svoje nasledstvo ako uplatite "samo" 500 evra da se reši papirologija
- 2018 - Prevara s besplatnim vaučerima s lažnog profila "Delta sitija"
- 2017 - Lažna nagradna igra u kojoj se dobijaju besplatni kuponi od 25.000 dinara za kupovinu u "Maksiju" povodom 50 godina postojanja

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE