Obrenovac, 10.12.2018

Lončar: Država izdvojila sredstva za lečenje retkih bolesti


Izvor: Novosti online | Obrenovac, 08.01.2018.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je država izdvojila sredstva za terapiju obolelih od retkih bolesti za ovu godinu, kao i da će u toku sledeće nedelje zasedati UO RFZO na kome će biti pokrenuta procedura za nabavku lekova

Foto:Media
 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je država izdvojila sredstva za terapiju obolelih od retkih bolesti za ovu godinu, kao i da će u toku sledeće nedelje zasedati upravni odbor Republičkog fonda za zdrastveno osiguranje na kome će biti pokrenuta procedura za nabavku lekova.

 "Ono na čemu ćemo inisistirati i za šta ćemo se boriti, je da pored interesa farmaceutske industrije, kada nam već ne daju da prvih godinu dana lekovi budu besplatni, lek platimo tek kada vidimo da može da pomogne detetu", rekao je Lončar za RTS.

Kako kaže, prioritet za 2018. godinu je proširenje dijagnostičkih metogologija u okviru prenatalne dijagnostike, gde će se pre svega raditi na analizi uzoraka u Srbiji.

"Mnogo tih uzoraka ide u inostranstvo, preko 1.000 za dve do tri godine. To je mnogo novca, stvorili su se uslovi da se to radi u Srbiji i to će biti jeftinije i bolje", rekao je Lončar.

Dodaje, da će se raditi i na uspostavljanju novog sistema, gde bi ginekologija, pedijatrija i lečenje dece bili pod jednim krovom.

"Videćemo gde to može da se radi na jednom mestu, pa da dalje donosimo zaključke", rekao je ministar.

Upitan za članstvo u organizaciji Eurotransplant, Lončar kaže da je Srbija ispunila sve što je ta organizacija postavila kao zadatak pre godinu dana, te da je ostalo da Zakon o transplataciji uđe u skupštinsku proceduru.

"Najveći broj donora i transplatacija srca bio je prošle godine, imali smo više od 90 spasenih života samo iz programa transplatacije i nastavljamo da radimo", kaže Lonačar.

On je najavio da će u utorak biti potpišan ugovor sa italijanskim ministarstvom zdravlja koji će omogućiti da naši pacijenti kojima je hitno potrebna transplantacija budu na italijanskoj listi i hitno dobiju organ.

Ministar je upitan i za epidemiju malih boginja rekavši da se sada dešava ono na šta je ministarstvo upozoravalo prethodnih meseci.

"Neminovno je da ima sve više obolelih, da ćemo imati smrtne slučajeve. Jedini lek i rešenje za sve je vakcinacija", zaključio je Lončar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE