Obrenovac, 21.09.2019

LOVA─îKO ORU┼ŻJE U SRBIJI IMA 318.000 LJUDI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 10.11.2017.
Oko polovine vlasnika ima dva i više komada

Foto:Profimedia


´╗┐

Više od 318.000 osoba u Srbiji poseduje lova─Źko oru┼żje, a u Nišu takvo oru┼żje ima skoro 8.900 stanovnika, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova do kojih su došli Centar za istra┼żivanje javnih politika iz Beograda i Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša.

Prema re─Źima istra┼żiva─Źa Centra za razvoj civilnih resursa iz Niša Filipa Stojanovi─ça, podaci MUP-a tako─Ĺe govore da više od 168.000 osoba ima dva ili više komada oru┼żja, a sa dva ili više komada oru┼żja je 4.500 Nišlija.

"Istra┼żivanje je pokazalo da lica koja poseduju oru┼żje smatraju to delom naše tradicije i statusnim simbolom", rekao je Stojanovi─ç na tribini u Medija i reform centru u Nišu ─Źija je glavna tema bila bezbednost gra─Ĺana.

Stojanovi─ç je kazao da kao razloge za posedovanje oru┼żja gra─Ĺani navode i li─Źnu bezbednost, kolekcionarstvo, ljubav prema oru┼żju i lov i streljaštvo.

U toku kampanja za predaju oru┼żja koje su organizovane u protekle tri godine Policijska uprava u Nišu prikupila je 159 komada oru┼żja, a u celoj Srbiji prikupljeno je 10.059 komada, naveo je Stojanovi─ç.

On je kazao da gra─Ĺani, kao jedan od razloga za predaju legalnog oru┼żja, navode visoke poreze za dr┼żanje oru┼żja, dok se poreske olakšice i amnestija navode kao dobar stimulans za predaju ilegalnog oru┼żja. Stojanovi─ç je rekao da podaci MUP-a govore da je u poslednjih pet godina u Nišu pravosna┼żno osu─Ĺeno 385 osoba zbog nedozvoljenog dr┼żanja, nošenja ili prometa oru┼żja i eksplozivnih materija.

Rezultati istra┼żivanja pokazuju da rasprostranjenost vatrenog oru┼żja direktno ugro┼żava bezbednost pojedinca, porodice i zajednice, naglasio je Stojanovi─ç.

On je kazao da je preporuka Centra za istra┼żivanje javnih politika i Centra za razvoj civilnih resursa da u tekstu nove Strategije za bezbednost grada Niša koja bi uskoro trebalo da bude usvojena, budu predvi─Ĺene konkretne aktivnosti za bezbednu i odgovornu upotrebu vatrenog oru┼żja.

Istra┼żivanje koje su obavile pomenute dve nevladine organizacije deo je projekta "Gra─Ĺani na stra┼żi: U─Źeš─çe javnosti i lokalizacija sektora bezbednosti" koji se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE