Obrenovac, 25.06.2019

LOVAČKO ORUŽJE U SRBIJI IMA 318.000 LJUDI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 10.11.2017.
Oko polovine vlasnika ima dva i više komada

Foto:Profimedia
Više od 318.000 osoba u Srbiji poseduje lovačko oružje, a u Nišu takvo oružje ima skoro 8.900 stanovnika, pokazali su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova do kojih su došli Centar za istraživanje javnih politika iz Beograda i Centar za razvoj civilnih resursa iz Niša.

Prema rečima istraživača Centra za razvoj civilnih resursa iz Niša Filipa Stojanovića, podaci MUP-a takođe govore da više od 168.000 osoba ima dva ili više komada oružja, a sa dva ili više komada oružja je 4.500 Nišlija.

"Istraživanje je pokazalo da lica koja poseduju oružje smatraju to delom naše tradicije i statusnim simbolom", rekao je Stojanović na tribini u Medija i reform centru u Nišu čija je glavna tema bila bezbednost građana.

Stojanović je kazao da kao razloge za posedovanje oružja građani navode i ličnu bezbednost, kolekcionarstvo, ljubav prema oružju i lov i streljaštvo.

U toku kampanja za predaju oružja koje su organizovane u protekle tri godine Policijska uprava u Nišu prikupila je 159 komada oružja, a u celoj Srbiji prikupljeno je 10.059 komada, naveo je Stojanović.

On je kazao da građani, kao jedan od razloga za predaju legalnog oružja, navode visoke poreze za držanje oružja, dok se poreske olakšice i amnestija navode kao dobar stimulans za predaju ilegalnog oružja. Stojanović je rekao da podaci MUP-a govore da je u poslednjih pet godina u Nišu pravosnažno osuđeno 385 osoba zbog nedozvoljenog držanja, nošenja ili prometa oružja i eksplozivnih materija.

Rezultati istraživanja pokazuju da rasprostranjenost vatrenog oružja direktno ugrožava bezbednost pojedinca, porodice i zajednice, naglasio je Stojanović.

On je kazao da je preporuka Centra za istraživanje javnih politika i Centra za razvoj civilnih resursa da u tekstu nove Strategije za bezbednost grada Niša koja bi uskoro trebalo da bude usvojena, budu predviđene konkretne aktivnosti za bezbednu i odgovornu upotrebu vatrenog oružja.

Istraživanje koje su obavile pomenute dve nevladine organizacije deo je projekta "Građani na straži: UčešÄ‡e javnosti i lokalizacija sektora bezbednosti" koji se realizuje uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE