´╗┐ POD LUPOM NEMA MULJANJA

Obrenovac, 20.08.2018

POD LUPOM NEMA MULJANJA


Izvor: Ve─Źernje Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 10.05.2018.
Poreznici kontrolišu firme i preduzetnike

Foto:Shutterstock


´╗┐

U centralni registar ograni─Źenja uneto ─Źak 30.000 novih mera. Dok su u poreskoj kontroli, firme ne mogu da se ugase, izbrišu...

Poreznici su tokom poslednjih dana nastavili kontrole firmi i preduzetnika, pa su mnogim vlasnicima preduze─ça - vezali ruke. Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, preduze─ça, dok su pod "lupom" poreznika, ne mogu da se ugase, izbrišu, promene status, zamene osniva─Źa, ─Źlana, ime, pa ni sedište poslovanja. Ista ograni─Źenja odavno va┼że i za sve kojima je iz nekog razloga privremeno oduzet poreski identifikacioni broj PIB.

Agencija za privredne registre poslednjih dana je u Centralnu evidenciju privremenih ograni─Źenja upisala ─Źak 30.000 novih mera, a ve─çina se odnosi na poreske kontrole. Sve dok poreznici ne obaveste APR da su završili sa kontrolom, preduze─ça ne mogu da menjaju podatke u registru privrednih subjekata.

"APR elektronskim putem obaveštava Poresku upravu o izvršenom upisu u Registar privrednih subjekata podataka o osnivanju, povezivanju i prestanku privrednog subjekta, statusne i promene oblika organizovanja subjekta, u vezi sa ste─Źajnim postupkom, kao i drugih podataka od zna─Źaja za pravni promet", navode u Agenciji za privredne registre.

Pored toga, APR elektronski šalje Poreskoj upravi podatke o promeni osniva─Źa, oblika organizovanja, naziva, delatnosti, visine osnovnog uloga i mesta sedišta, kao i o drugim promenama od zna─Źaja za utvr─Ĺivanje poreza. Privredni subjekat, s druge strane, ne mo┼że da se briše iz Registra privrednih subjekata niti mo┼że da registruje statusne i druge promene u periodu od dobijanja obaveštenja Poreske uprave da ─çe se kod privrednog subjekta vršiti poreska kontrola.

Jedino što Agencija za privredne registre mo┼że da radi i u periodu poreske kontrole i u slu─Źaju privremenog oduzimanja PIB-a je promena podataka u vezi s obavljanjem delatnosti preduzetnika u slu─Źajevima odre─Ĺivanja, odnosno promene poslovo─Ĺe preduzetnika. 

DISKVALIFIKOVANI

U centralnu evidenciju ogra─Źenja prava se "ulazi" zbog, izme─Ĺu ostalog, zabrane obavljanja delatnosti, zabrana raspolaganja novcem, zabrana vršenja du┼żnosti, zabrana raspolaganja udelima, sankcije poreskih i drugih inspektora, kao i oduzimanja licenci.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE