Obrenovac, 17.07.2018

LEPA VEST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.07.2017.
Uskoro posao za 1.000 zdravstvenih radnika

Foto:Profimedia


´╗┐

Ministar zdravlja Zlatibor Lon─Źar najavio je da ─çe do kraja godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biti zaposleno još 1.000 zdravstvenih radnika.

Lon─Źar je naglasio da je od po─Źetka godine zaposleno 1.644 lekara i zdravstvenih tehni─Źara, a da je u poslednje tri godine odobreno 4.000 specijalizacija.

Deo lekara koji su zaposleni od po─Źetka godine primio je danas u Palati Srbije ministar Lon─Źar i tom prilikom rekao da su oni "budu─çnost srpskog zdravstva".

Kako je naveo zdravstveni radnici zaposleni su na transparentan na─Źin, putem konkursa, na osnovi novog kadrovskog plana i normativa koji su ura─Ĺeni i uskla─Ĺeni sa smernicama MMF-a i Svetske banke.

"To su ljudi koji treba da budu u prvom planu, koji treba da stoje ovde i govore o svojim uspesima i dostiguni─çima i profesionalnim usavršavanjima", rekao je Lon─Źar.

Ministar, ministarstvo, dr┼żava, kako ka┼że, su tu da obezbede dobre uslove rada, mogu─çnost stru─Źnog usavršavanja u skladu sa svetskim trendovima i sigurna i dobra primanja.

"Svesni smo da ne mo┼żemo na tom planu konkurišemo nekim ddrugim dr┼żavama koje se spominju kao destinacije mladih lekara. Ni te bogatije zemlje ne bi imale upra┼żnjena mesta da njihovi lekari ne odlaze u bogatije sredine gde im se nude druga─Źiji uslovi", pojasnio je ministar i podsetio da se posle nekoliko decenija u Srbiji ponovo grade bolnice, klini─Źki centri, nabavljaju novi akceleratori, ali da ništa od tih ulaganja ne─çe vredeti ako se ne nastavi ulaganje u ljude.

"Vrlo dobro znamo šta smo zatekli kada smo došli - neko je tada mislio da je dobro da se ne odobravaju specijalizacije, da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima više voza─Źa nego lekara, što je sve bio siguran put da se srpsko zdravstvo uruši", rekao je Lon─Źar.

On je apelovao na profesore da u mladim lekarima na─Ĺu svoje naslednika i da svaki stru─Źnjak u zdravstvu obu─Źi dvoje, troje mladih lekara jkoji ─çe mo─çi dostojno da ih zamene i nastave njihov posao.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojkovi─ç poru─Źio je mladim lekarima da je ovo po─Źetak njihovog puta, da sa ┼żeljom da što više napreduju u─Źestvuju svakodnevno u izgradnji zdravstvenog sistema SRbije.

"Imate punu podršku dr┼żave, a sve sa jednim ciljem da gra─Ĺani Srbije imaju zdravstveni sistem kakav zaslu┼żuju", rekao je Gojkovi─ç i dodao da ─çe biti nastavljeno sa onim što je bio najve─çi nedostatak srpskog zdravstva, a to je novo odobravanje specijalizacija.

Zlatko Pravdi─ç, jedan od novozaposlenih mladih lekara u Klinici za hematologiju KCS, rekao je da je sre─çan što se zaposlio u našoj zemlji.

"Omogu─çeno mi je da se bavim oblaš─çu hematologije, za šta sam se još za vreme studentskih dana interesovao", rekao je on.

On se zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja što su omogu─çili zapošljavanje mladih lekara, ali i svojim mentorima i kompletnom timu za hematologiju KCS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE