Obrenovac, 21.09.2019

LEPA VEST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.07.2017.
Uskoro posao za 1.000 zdravstvenih radnika

Foto:Profimedia
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će do kraja godine u zdravstvenim ustanovama u Srbiji biti zaposleno još 1.000 zdravstvenih radnika.

Lončar je naglasio da je od početka godine zaposleno 1.644 lekara i zdravstvenih tehničara, a da je u poslednje tri godine odobreno 4.000 specijalizacija.

Deo lekara koji su zaposleni od početka godine primio je danas u Palati Srbije ministar Lončar i tom prilikom rekao da su oni "budućnost srpskog zdravstva".

Kako je naveo zdravstveni radnici zaposleni su na transparentan način, putem konkursa, na osnovi novog kadrovskog plana i normativa koji su urađeni i usklađeni sa smernicama MMF-a i Svetske banke.

"To su ljudi koji treba da budu u prvom planu, koji treba da stoje ovde i govore o svojim uspesima i dostigunićima i profesionalnim usavršavanjima", rekao je Lončar.

Ministar, ministarstvo, država, kako kaže, su tu da obezbede dobre uslove rada, mogućnost stručnog usavršavanja u skladu sa svetskim trendovima i sigurna i dobra primanja.

"Svesni smo da ne možemo na tom planu konkurišemo nekim ddrugim državama koje se spominju kao destinacije mladih lekara. Ni te bogatije zemlje ne bi imale upražnjena mesta da njihovi lekari ne odlaze u bogatije sredine gde im se nude drugačiji uslovi", pojasnio je ministar i podsetio da se posle nekoliko decenija u Srbiji ponovo grade bolnice, klinički centri, nabavljaju novi akceleratori, ali da ništa od tih ulaganja neće vredeti ako se ne nastavi ulaganje u ljude.

"Vrlo dobro znamo šta smo zatekli kada smo došli - neko je tada mislio da je dobro da se ne odobravaju specijalizacije, da u pojedinim zdravstvenim ustanovama ima više vozača nego lekara, što je sve bio siguran put da se srpsko zdravstvo uruši", rekao je Lončar.

On je apelovao na profesore da u mladim lekarima nađu svoje naslednika i da svaki stručnjak u zdravstvu obuči dvoje, troje mladih lekara jkoji će moći dostojno da ih zamene i nastave njihov posao.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručio je mladim lekarima da je ovo početak njihovog puta, da sa željom da što više napreduju učestvuju svakodnevno u izgradnji zdravstvenog sistema SRbije.

"Imate punu podršku države, a sve sa jednim ciljem da građani Srbije imaju zdravstveni sistem kakav zaslužuju", rekao je Gojković i dodao da će biti nastavljeno sa onim što je bio najveći nedostatak srpskog zdravstva, a to je novo odobravanje specijalizacija.

Zlatko Pravdić, jedan od novozaposlenih mladih lekara u Klinici za hematologiju KCS, rekao je da je srećan što se zaposlio u našoj zemlji.

"Omogućeno mi je da se bavim oblašću hematologije, za šta sam se još za vreme studentskih dana interesovao", rekao je on.

On se zahvalio Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja što su omogućili zapošljavanje mladih lekara, ali i svojim mentorima i kompletnom timu za hematologiju KCS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE