Obrenovac, 21.09.2019

Koridor 11: U Savi 250 šipova, obale se bliže


Izvor: Tanjug | Obrenovac, 10.08.2017
Radovi na izgradnji novog mosta preko Kolubare i Save kod Obrenovca, koji će biti dug oko 1,7 kilometara, teku po planu.
Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern kaže da će danas biti izdata i građevinska dozvola za surčinski deo trase autoputa Surčin - Obrenovac na Koridoru 11.

"Ovo je ogroman poduhvat. Radovi teku prema programu i nema u ovom trenutku nikavih problema i nagoveštaja za eventualno produženje roka", rekao je Kern posle obilaska radova na mostu i sa obrenovačke i sa surčinske strane. 

Naveo je da je ogroman posao urađen za kratko vreme, od kada su počeli radovi na izgradnji autoputa Surčin-Obrenovac na Koridoru 11, dužine 17,6 kilometara, odnosno od 1. marta kada je to gradilište otvoreno.

Objasnio je da su za nekoliko meseci izgrađeni svi šipovi za novi most na kopnenom delu, i da je ih postavljeno ukupno 252. 


"Trenutno se radi 13. šip na glavnom nosaču mosta u reci Savi, 12 šipova je već postavljeno. Ovi poslovi treba da budu završeni do kraja godine kada će već početi da raste sam most, odnosno stubovi mosta", rekao je Kern. 

Kaže i da je danas bitan dan jer će biti izdata građevinska dozvola za trup autoputa sa surčinske strane, iza mosta prema Surčinu čime će se, dodaje, stvoriti uslovi da počne gradnja samog trupa autoputa.

"Tu smo takođe u roku. Radnici i stručnjaci Puteva Srbije uradili su kompletnu eksproprijaciju u roku i ovo je jedno od retkih gradilišta u našoj zemlji koje ima praktično kompletnu završenu eksproprijaciju. Sada se završava projektna dokumentacija i gradjevinska dozvola za ostala tri sektora koja će tokom leta biti izdata", rekao je Kern. 


Ističe da nema nikavih problema da se rokovi poštuju, te da posao ide po planu kako je i ugovoreno sa kineskom firmom "Čajna komjunikejšens konstrakšen kompani" (CCCC)

"Bitno je da će završetkom ovog dela autoputa biti spojeni Koridor 11 i Koridor 10, što znači da će se praktično direktno iz pravca severa prema Čačku ići autoputem bez ulaska u Beograd", objašnjava Kern. 


Ti radovi bi trebalo da budu završeni u roku, kako bi 2019. bili spojeni Koridor 10 i Koridorom 11.

Ukupna cena izgradnje deonice autoputa Surčin-Obrenovac dužine 17,6 kilometara je 208 miliona evra, uključujući i most preko Save i Kolubare. 


Rok za izgradnju deonice auto-puta Surčin-Obrenovac je 32 meseca, izvodač radova je kineska kompanija CCCC. 

Projekat se finasnira iz kredita kineske Eksim banke, finansijer je Vlada Srbije preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a investitor je JP "Putevi Srbije"

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa četiri vozne i dve zaustavne trake. 


Pored izgradnje trase puta sa kompletnom infrastrukturom, projekat uključuje i izgradnju mosta preko Save i ušća reke Kolubare dužine 1.766 metara, nadvožnjaka preko železnicke pruge Ostružnica-Batajnica, kao i dve petlje - Surčin i Obrenovac. 

Auto-put Surčin-Obrenovac omogućiće spajanje koridora 11 i 10, preko obilaznice oko Beograda, na petlji Surčin. 

Zajedno sa deonicama u izgradnji, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra, i već završenim deonicama Ub-Lajkovac, dužine 12,5 kilometara i Ljig-Preljina, dužine 40,3 kilometra - ostvariće se neprekidan pun profil autoputa dužine 120 kilometara od Beograda do Preljine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE