Obrenovac, 26.02.2020

MINISTARKA BRNABI─ć: Iz javne uprave oti┼ílo 38.000 ljudi


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2017.
Od zabrane zapošljavanja 2013. do danas

Foto:Stefan Joki─ç


´╗┐

Od zabrane zapošljavanja 2013. godine do danas iz javne uprave otišlo je 38.000 ljudi, ka┼że ministarka dr┼żavne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabi─ç i dodaje da se sada ulazi u fazu reorganizacije sistema.

Drugi stub reforme sistema je elektronska uprava, a tre─çi osnivanje Nacionalne akademije za stru─Źno usavršavanje u javnoj upravi, objašnjava ona. Javna rasprava o nacrtu zakona o Nacionalnoj akademiji završava se danas, a Brnabi─ç ka┼że da ─çe ubudu─çe svi slu┼żbenici na republi─Źkom i lokalnom nivou imati stalnu edukaciju.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Do sada su, podse─ça, slu┼żbenici na republi─Źkom nivou imali edukacije preko Slu┼żbe za upravljanje kadrovima, ali nikada sistemski nije bilo organizovano za slu┼żbenike na lokalnom nivou. Najzna─Źajnija novina je da ─çe edukacija biti obavezna i za najviše funkcionere ministre, predsednike opština, na─Źelnike.

"To zna─Źi da ─çe svi biti u obavezi da odu na Akademiju da bi ih neko nau─Źio šta je protokol dr┼żave, kako se dr┼żava predstavlja, šta je strateški cilj dr┼żave, šta je to što su njihovi prethodnici uradili, šta je zapo─Źeto, šta je u toku", rekla je Brnabi─ç.

Ministarka o─Źekuje puno od Nacionalne akademije i dodaje ako slu┼żbenici usvoje samo 30 odsto onoga što ─çe ─Źuti na akademiji javna uprava i na lokalnom i na republi─Źkom nivou izgleda─çe druga─Źije.Nacionalna akademija funkcionisa─çe kao nezavisna institucija, pod nadzorom Ministarstva za dr┼żavnu upravu i lokalnu samoupravu i ima─çe mogu─çnost da potpisuje ugovore o saradnji sa vode─çim svetskim univerzitetima.

"Cilj mi je da se Akademijom otvori javna uprava i da nju nekako proluftiramo", podvukla je Brnabi─ç i dodala da ─çe od 1. juna biti umre┼żeno nekoliko institucija koji imaju 80 odsto baze podataka gra─Ĺana - MUP, sudovi, tu┼żilaštva, bele┼żnici, Narodna banka, socijalna slu┼żba, PIO fond, Poreska uprava."Danas se završava obuka dr┼żavnih slu┼żbenika za korištenje softvera preko portala E uprava koji uvezuje sve te sisteme. Od 1. juna kre─çemo i vide─çemo druga─Źiju upravu", zaklju─Źila je Brnabi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE