Obrenovac, 03.06.2020

MALOLETNI─îKI BRAKOVI, VELIKI PROBLEM


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 14.10.2017.
Najmla─Ĺa mlada u Srbiji, imala je samo devet godina!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Najmanje 2.000 nelegalnih, maloletni─Źkih brakova godišnje bude sklopljeno u Srbiji.

Na┼żalost, taj broj je znatno ve─çi jer ne psotoji zvani─Źna statistika, a najmla─Ĺa devoj─Źica koja je bila prisiljena da se uda imala je tek devet godina!

De─Źiji brakovi zapravo su za─Źaran krug, a devoj─Źice su ─Źeš─Źe izlo┼żene, što pokazuje podatak da je mlado┼żenja uzrasta od 16 do 18 godina u 2015. bilo oko 250, a devoj─Źica nevesti ─Źak 1.800.

Slavica Raki─ç iz udru┼żenja "Romani cikna" ka┼że za "Kurir" da su de─Źiji brakovi najzastupljeniji me─Ĺu romskom populacijom.

- Rano sklapanje brakova je izra┼żeno na jugu i istoku srbije, u Vranju, Leskovcu, ali i u Kruševcu, Vojvodini, Varvarinu, kao i kod Vlaha. Devoj─Źice se udaju sa 13 - 14 godina. Roditelji ─Źesto uzimaju novac za to. Kad smo radili istra┼żivanje, naišli smo na situaciju da su roditelji ─çerku udali sa samo devet godina. Imamo primere gde roditelji udaju decu zbog papira, one prekinu školovanje, odlaze u inostranstvo i ─Źesto ne poznaju ─Źoveka sa kojim zasnivaju zajednicu - pri─Źa Raki─çeva.

Navodi da su nadle┼żnim institucijama ruke ─Źesto vezane, jer nam dokaza da je dete prodato.

 - Tim devoj─Źicama ugro┼żeno je zdravlje jer vrlo mlade postaju majke, ra─Ĺaju sa 14 ili 15 godina. ─îesto su ┼żrtve nasilja, silovanja i suo─Źavaju se sa raznim oblicima zlostavljanja. Dešava se da ih partneri teraju na prosja─Źenje zajedno sa decom. ─îesto obolevaju od polnih bolesti, a kasnije i raznih karcinoma i tumora -  upozorava Raki─çeva.

Kazne

Starosna granica za stupanje u brak u Srbiji za mladi─çe i devojke je 16 godina. Krivi─Źnim zakonikom je propisano da ─çe se punoletna osoba koja ┼żivi u vanbra─Źnoj zajednici sa maloletnikom kazniti zatvorom do tri godine. U 2014. ukupno je prijavljeno 108 punoletnih osoba za krivi─Źno delo vanbra─Źne zajednice sa maloletnikom. U toku iste godine, 77 osoba je osu─Ĺeno za ovo krivi─Źno delo i to 13 na kaznu zatvora, pet na nov─Źanu kaznu, 56 na uslovnu osudu, jedna osoba na rad u javnom interesu i dvema osobama izre─Źena je sudska opomena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE