Obrenovac, 28.02.2020

Danas je Markovdan


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2017.
U narodu se Markovdan svetkuje uvek 8. maja kao zavetina u mnogim naseljima. Markovdan je tako─Ĺe i krsna slava mnogih srpskih porodica


´╗┐

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Svetog jevan─Ĺelistu Marka, saputnika i pomo─çnika apostola Petra koji je u svojoj poslanici, Marka nazvao svojim duhovnim sinom.

Markovdan se uvek obele┼żava 8. maja, tre─çi dan od ─Éur─Ĺevdana.

Legenda ka┼że da kada je Marko bio sa Petrom u Rimu, vernici su ga zamolili da im napiše spasonosnu nauku Gospoda Isusa i Njegov ┼żivot i ─Źudesa.

Marko je napisao Sveto jevan─Ĺelje koje je i apostol Petar posvedo─Źio kao istinito, i tada Marka postavio za episkopa i propovednika u Misiru.

Iz Pentapolja došao je Marko u Aleksandriju i tu osnovao crkvu, postavio episkopa, sveštenike i ─Ĺakone, te i ovde u─Źvrstio hriš─çanstvo.

Svoje propovedi potkrepljivao je mnogim ─Źudesima i dobrim delima. Be┼żao je od progona u Pentapolj, a potom ponovo u Aleksandriju. Neznabošci su tada uhvatili Marka i uz silne pogrde vukli ga ulicama Aleksandrije.

Sav ranjav i krvav dospeo je u tamnicu gde mu se javio an─Ĺeo nebeski, a potom i Gospod Isus krepe─çi ga re─Źima: “Mir tebi Marko, jevan─Ĺeliste moj!” Marko je odgovorio: “Mir i Tebi Gospode moj, Isuse Hriste!”

Sutradan su ponovo po─Źeli da ga mu─Źe, ali on je izdahnuo i otišao u bolji svet.

Markovdan je tako─Ĺe i krsna slava mnogih srpskih porodica.

Po narodnom verovanju, ako je na ─Éur─Ĺevan neko do─Źekao jutro u postelji ili mu je tog dana neko predao san – što je zna─Źilo da ─çe tokom cele godine biti dremljiv, a mo┼żda i bolešljiv – taj treba da odspava i na Markovdan, pa ─çe se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Zato, ve─Źeras lezite na vreme i dobro se naspavajte, pa ujutru poranite i nasmejani zakora─Źite u novi dan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE