Obrenovac, 21.09.2019

Manje cene kod notara za osobe s invaliditetom


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 09.07.2017.
Osobe sa invaliditetom ÔÇô osobe koje ne vide, ne ─Źuju ili ne govore, ubudu─çe ─çe pla─çati ni┼że naknade za usluge kod javnog bele┼żnika

Foto:Thinkstock


´╗┐

Izmenama javnobele┼żni─Źke tarife predvi─Ĺeno je da te osobe više ne─çe biti u obavezi da pla─çaju uve─çanu nagradu za posao javnog bele┼żnika u slu─Źaju kada u sastavljanju javnobele┼żni─Źke isprave u─Źestvuju pozvani svedoci, drugi javni bele┼żnik, prevodioci ili tuma─Źi.

Do izmena javnobele┼żni─Źke tarife došlo je u cilju uskla─Ĺjivanja sa antidiskriminacionim propisima, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Time se poštuje dogovor koji su ministarka pravde Nela Kuburovi─ç i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Jankovi─ç postigle u maju, kada je Jankovi─ç ukazala na nejednak tretman slabovidih osoba u postupku sastavljanja isprave pred javnim bele┼żnikom.

One su se tada saglasile da je potrebna efikasnija primena antidiskriminatornih propisa, ─Źime ─çe se dodatno unaprediti prava osoba koja pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu, podse─ça se u saopštenju.

Ministarstvo pravde je dodalo i da posebnu pa┼żnju posve─çuje osobama koje pripadaju nekoj od osetljivih grupa u društvu.

Pored ostalog, u martu ove godine ministarstvo je postavilo 17 stalnih sudskih tuma─Źa za znakovni jezik za gluva lica, što je prvo postavljenje tih sudskih tuma─Źa posle skoro deceniju, navodi se u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE