Obrenovac, 28.05.2020

Delegacija GO Obrenovac posetila Kosovo


Izvor: Lokalne Novine | Obrenovac, 12.09.2017
Predstavnici dve bratske opštine Istoka i Obrenovca dogovorili dalje korake u pomoći povratničkom selu Osojane
Predstavnici Gradske opštine Obrenovac posetili su povratničko mesto Osojane na Kosovu i Metohiji gde su sa predstavnicima lokalne uprave i meštanima dogovorili dalje korake pomoći ovom mestu i ljudima koji tu žive. 

Saradnja Osojana i Obrenovca započeta je pre nekoliko godina, a rezultat te saradnje je odlazak dece iz Osojana na besplatna letovanja i zimovanja zajedno sa mališanima iz Obrenovca. Prvi zadatak koji su tokom ove posete dogovorili je da se obdanište koje bi trebalo da zbrine oko tridesetak mališana što pre stavi u funkciju. 

„Dogovorili smo korake u stavljanju obdaništa u funkciju koje već četiri do pet godina stoji neaktivirano. U obdaništu će posao naći 10 do 15 povratnika kojima će to biti izvor prihoda“ rekao je Mališa Djurić, predsednik Privremenog organa opštine Istok i dodao da tridesetak mališana čeka upis u obdanište.

Prema rečima Djurića reč je o deci povratničkih porodica smeštenih u selima u okolini Osojana koja mogu nesmetano da dodju do obdaništa i da se vrate svojim kućama.

Miroslav Čučković, predsednik GO Obrenovac rekao je da je dogovoreno da se infrastrukturni priključci neophodni za nesmetani rad obdaništa završe što pre, uz pomoć Ministarstva za povratak.

„Dogovoreno je da kasnije lokalna samouprava finansira opremanje samo objekta i da se zajedno sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju dogovori prijem radne snage kako bi počeo sa radom u punom kapacitetu“, istakao je Čučković.

Govoreći o pomoći u ostalim oblastima života Čučković je rekao da je dogovorena i pomoć u poljoprivredi, zdravstvu ...

„Reč je o konkretnoj pomoći koju će opština Obrenovac pružiti i realizovati nakon ove posete“, naglasio je Čučković.

Gosti iz Obrenovca posetili su i seosku crkvu posvećenu Svetom Arhangelu Gavrilu i razgovarali sa meštanima o gorućim problemima.

„Ovo je, pre svega, jako emotivan dan za sve nas. Lično se osećam jako ispunjeno ovde gde naš narod teško živi. Došli smo da pružimo kako moralnu tako i konkretnu pomoć. Nadam se da će im bar malo olakšati težak život ovde“, rekao je Ivan Jegorović, direkor SKC Obrenovac i dodao da opština Obrenovac održava stalne kontakte i sa Republikom Srpskom i sa Kosovom i Metohijom.

Milan Marošanin, direktor Javnog preduzeća za izgradnju Obrenovca obećao je svaku vrstu pomoći koja bude bila potrebna meštanima Osojana.

„Pomoćićemo da srpstvo ostane na ovim prostorima“, rekao je Marošanin.

Opština Istok je pre sukoba na Kosovu i Metohiji imalo oko 16 hiljada stanovnika. Sada je taj broj smanjen na hiljadu i pet stotina. U povratničkom selu Osojanu živi 350 Srba u 115 domaćinstava. 

Meštani Osojana koji su se nakon 1999. godine vratili u svoja domaćinstva zahvalili su se Gradskoj opštini Obrenovac na dosadašnjoj pomoći i istakli da im svaka poseta mnogo znači i da im je to jedan vid moralne podrške.

Ovom prilikom delegacija iz Obrenovca posetila je i srpski srednjovekovni manastir  Visoki Dečani, zadužbinu kralja Stefana Dečanskog  i cara Dušana.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE