Obrenovac, 17.02.2019

NIKO NEĆE DA PREDAJE NAJTEŽI PREDMET


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 09.07.2018.
Za smer profesora matematike prijavljeno samo 30 brucoša

Foto:D.MILENKOVIĆ/RAS SRBIJA
ETF i Matematički fakultet među prvima su završili upis kandidata, pošto su već u prvom upisnom roku popunili sva predviđena mesta za buduće studente.

Na oba fakulteta prag je viši nego prošle godine, a najteže je bilo obezbediti jedno od 33 budžetskih mesta na smeru Softversko inženjerstvo na ETF-u: poslednji primljeni kandidat ima 96,4 poena, za razliku od prošlogodišnjih 89,44.

- Prag je viši zato što je, kako to i kandidati kažu, prijemni ispit bio lakši nego prošle godine. Ako sagledamo rangove, primećuje se i da je ova generacija brucoša bolja u odnosu na one koji su upisani prošle godine, i po uspehu iz škole, i po uspehu na prijemnom - kaže predsednik upisne komisije na ETF-u Lazar Saranovac.

Da maturante sve više zanimaju IT smerovi, svedoči i slika sa Matematičkog fakulteta, gde su prvo popunjena sva mesta na smeru Informatika. Poslednji upisani na budžetu ima 77,12 poena, a na samofinansiranju 65,66 bodova, što je znatno više nego prošle godine, ali i u odnosu na druge smerove.

Predsednik upisne komisije na Matematičkom fakuletu dr Dragoljub Kečkić ističe da su razlike u odnosu na prethodni rok neznatne, kao i da su otprilike dva od tri prijavljena na Matematičkom htela da upišu Informatiku, što je oko 600 zainteresovanih za 160 mesta.

- Negativan trend beleži modul Profesor matematike i računarstva sa manje od 30 prijavljenih, dok smo do pre pet godina upisivali više od 100 studenata. Takođe, svega tri upisana su među prvih 300 rangiranih - ističe on.

Kako se tempo upisa razlikuje po fakultetima, neki su tek objavili preliminarne ili konačne liste primljenih kandidata. Koliko bodova imaju poslednji upisani kandidati i koliko je mesta ostalo za upis u drugom krugu, znaće se kada svi indeksi budu podeljeni, ali se već može videti da je prag za upis najviši na smerovima za medicinare i IT stručnjake.

Na Medicini u Beogradu poslednji kandidat na preliminarnoj listi za budžet ima 78,80 bodova, za samofinansirajuće 77,26, a preostali kandidati nalaze se na „listi čekanja“. Slično je i na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde je crta za budžet podvučena drugačije u zavisnosti od smera, a za studije stomatologije ona je na 82,30 poena.

Primetno je i interesovanje za studije psihologije: na Filozofskom fakultetu u Nišu poslednji primeljeni kandidat čije će studije finansirati država ima 76 poena, a budući budžetski brucoši psihologije u Beogradu imaju preko 76,62 boda.

Inače, prorektorka za studije Nada Kovačević je prvog dana prijavljivanja za upis istakla da je očito da na fakultetima ima više mesta nego srednjoškolaca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE