Obrenovac, 22.08.2019

MOŽDA TO ČINITE POSLEDNJI PUT U ŽIVOTU


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 27.10.2018.
Ovo večeras ne smete da zaboravite da uradite!

Foto:Thinkstock
Letnje računanje vremena u ovoj godini biće završeno predstojeće noći, u nedelju 28. oktobra, u 03.00 sata posle ponoći, pomeranjem časovnika za jedan sat unazad, sa 03.00 na 02.00 sata, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

Pomeranje kazaljke na satu sprovodi se na osnovu Zakona o računanju vremena, a čas koji se 28. oktobra, zbog pomeranja za jedan sat unazad pojavljuje dva puta između 02.00 i 03.00, označava se prvi put kao čas 2A, a drugi put kao čas 2B, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Po svemu sudeći, ovo bi moglo da bude jedno od poslednjih pomeranja časovnika zbog letnjeg i zimskog računanja vremena. Naime, Evropska komisija (EK) je 12. septembra predložila da se takvo polugodišnje pomeranje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, kazaljke će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Letnje i zimsko računanje vremena primenjuje se u oko 110 država, ali ne i u Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Rusiji, Belorusiji, na Islandu, kao ni u afričkim zemljama.

Prema predlogu EK, svaka članica Evropske unije bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem režimu računanja vremena. To će važiti i za Srbiju, ukoliko Narodna skupština usvoji Zakon o računanju vremena koji je krajem avgusta predložila Vlada. U Ministarstvu privrede ranije je rečeno da se usklađuju propisi sa zakonodavstvom EU, a u konkretnom slučaju u okviru Pregovaračkog poglavlja 1 u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Kazaljke na časovnicima u Srbiji pomeraju se od 1983. godine za jedan sat unapred u martu da bi se zatim na jesen vratile unazad. Uvođenje letnjeg merenja vremena nije bilo tek pomeranje kazaljki na časovnicima sat unapred. Bio je to i naš prvi korak ka Evropi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE