Obrenovac, 10.12.2018

METEOROLOG KOJI 26 GODINA NIJE PROMAÅ IO


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2018.
Mravinjak pokazuje kakva nas zima čeka, a evo šta kaže za ovu!

Foto:AP/Ilustracija
Odavde se može puno toga reći o čitavoj Srbiji, pa čak i širem regionu Balkana. Ovde ima krajeva koji su prohodni, a istovremeno radi
se o netaknutoj prirodi, što je najbolji poligon za čitanje znakova biljnog i životinjskog sveta, navodi Ademović.

Mravinjaci kao pouzdan pokazatelj...

Meteorolog iz Tutina u ovo doba godine koristi mravinjake kao izuzetno pouzdan pokazatelj predstojećih temperaturnih prilika.

– Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra, navodi on.

Klimatolog Krajinović se u potpunosti slaže s “metodom mravinjaka” i tvrdi da je to jedan od poznatih pristupa prikupljanja parametara u takozvanoj “Narodnoj meteorologiji”.

– Uvaženi kolega se, pored naučnih metoda, aktivno koristi i metodama narodne, odnosno pučke meteorologije, upravo ih je detaljno opisao Milan Sijerković u svojoj knjizi Pučko vremenoslovlje.

Pozdravljam ovakav pristup, može dati jako puno informacija o jednom lokalitetu, ali je istovremeno i manjkav ukoliko se zasebno koristi bez modernih, naučnih okvira, izjavio je Krajinović.

Čeka nas blaga zima

Upravo bogato iskustvo u multidisciplinarni pristup omogućavaju Ademoviću da procijeni i adekvatno pročita prirodne znakove. On ne smatra da unosi inovaciju u meteorologiju, već da samo koristi vlastiti osjećaj i ljubav prema prirodi da dopuni šupljine koje klasična meteorologija ne pokriva. Očekuje da će predstojeća zima biti blaga, s umerenim padavinama.

“Prvi sneg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvek bilo lišÄ‡a, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo
odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

Za Božić i do 18 stepeni

Meteorolozi su inače najavili izuzetno topao Božić, kada će temperature dostizati čak 18 stepeni!

U celoj Srbiji će biti izuzetno toplo vreme, a nešto osetnije zahlađenje očekuje nas sredinom naredne sedmice.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE