Obrenovac, 23.09.2019

MECENE – ZALJUBLJENICI U UMETNOST


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 06.10.2017.
Pročitajte ko su danas mecene u Srbiji

Foto:Promo
Kroz istoriju, mecene su bili bogati ljudi koji su voleli umetnost, okupljali slikare, pesnike i filozofe u svojim domovima, podržavali ih u idejama, omogućavali talentovanoj deci da se školuju i usavršavaju. Mecene su ujedno bili i kolekcionari, koji su finansijskom podrškom pružali umetnicima slobodu u stvaranju i izražavanju.

U današnje vreme, kolekcionari su uglavnom pojedinci, a u retkim slučajevima i kompanije. Jedna od takvih kompanija je Wiener Staedtische osiguranje, koja je pre šest godina odlučila da počne da otkupljuje dela srpskih savremenih umetnika, kako bi podstakla umetničko stvaralaštvo u našoj zemlji.

Takav primer društveno odgovornog ponašanja je zaista za primer. Do sada su, u saradnji sa kustosom Slavkom Timotijevićem, kupili preko 300 umetničkih dela savremene srpske umetnosti od 65 srpskih umetnika. Od danas će ta dela moći da vide svi građani i ljubitelji umetnosti. Na svečanom otvaranju izložbe “Collecting is connecting” (Kolekcionarstvo povezuje) u Kući legata (Knez Mihailova 46), u prisustvu visokih zvanica iz sveta kulture, umetnosti, nauke i politike, članica IO Wiener Staedtische osiguranja Svetlana Smiljanić je istakla da pokretanjem projekta Wiener Art, kompanija pravi korak više, jer žele da pomognu da se široj javnosti predstave prave vrednosti savremene umetnosti.

Sama izložba ima 4 postavke, a prva izložba « Vrhunska dela savremene umetnosti iz kolekcije Wiener Staedtishce » traje do 11. oktobra. U Kući legata moći ćete da vidite umetničke slike, crteže, skulpture i fotografije vrhunskih savremenih umetnika, među kojima su Mrđan Bajić, Nenad Bračić, Mira Brtka i Anita Bunčić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE