Obrenovac, 11.08.2020

OTVORENA DRUGA FABRIKA KOMPANIJE 'MEI TA' (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.06.2019.
U Bariču je danas otvorena nova, druga fabrika kompanije 'Mei Ta' u koju je uloženo 90 miliona evra

Foto:lokalnenovine.rs
Novu fabriku "Mei Ta" obišli su ministar finansija Siniša Mali, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Tokom obilaska pogona, Mali je rekao da sada predstoji i borba za izgradnju treće fabrike kinesko-francuskog investitora.

"Mei Ta" je ukupno, u dve fabrike u Obrenovcu, uložila 150 miliona evra, država je uložila do 35 odsto od ukupne investicije, a Mali je nakon obilaska nove fabrike izneo podatak da u ovom trenutku prva fabrika "Mei Ta" zapošljava 2.400 ljudi, druga još 400, a da joj nedostaje još 1.000 radnika.

“U Obrenovcu nedostaje kvalitetna radna snaga, a pre samo par godina stopa nezaposlenosti u Obrenovcu bila je jedna od najviših”, kazao je Mali.

Analize su, navodi ministar, pokazale da se subvencije koje daje država ovakvim kompanijama kroz plaćanje poreza i doprinosa na zarade isplate u roku od godinu do godinu i po dana.

Mali je naveo da porudžbine za "Mei Ta" konstantno rastu.

“I porše i BMW i tojota i mercedes i ford, svi turbo punjači, a njihova godišnja proizvodnja je tri milona, idu u izvoz sa oznakom ‘Made in Serbia’. Ponosan sam na to”, istakao je Mali.

Podsetio je da je 2016. na mestu gde je danas "Mei Ta" bila livada i stara i napuštena fabrika, te naveo da je sada na tom mestu jedan od najrazvijenih industrijskih parkova u Srbiji i jedna od najmodernijih fabrika za proizvodnju turbine za automobile.

“Govorimo o trećoj fabrici, o povećanju plata, o zadovoljnim zaposlenima, o više novca u lokalnom budžetu”, rekao je Mali i naveo da je prezadovoljan onim što je danas imao prilike da vidi u novoj fabrici.

Fabriku "Mei Ta" Mali je naveo kao primer toga da se stvari i u Beogradu i celoj Srbiji menjaju nabolje i kakvu korist mogu da imaju građani Srbije od investitora i investicija.

Kaže da lokalna samouprava u Obrenovcu ima milijardu dinara više prihoda od doprinosa za zaposlene, a da je minimalna zarada u "Mei Ta" oko 600 evra neto, dok mnogi zaposleni imaju i znatno veće plate.

Ministar je primetio da se u Obrenovcu nikad više nije gradilo nego sada, kao i da se za nekoliko meseci otvara i novi Koridor 11 od Obrenovca do Čačka, završava se most preko Kolubare i Save i povezuje deo Koridora 11 sa Koridorom 10.

Naveo je da će u Obrenovcu biti izgrađena i trafostanica od 30 megavata kako bi "Mei Ta" imala potpuno sigurno napajanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE