Obrenovac, 05.10.2022

Potpisan ugovor za projektovanje treće magistrale toplovoda (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2020.
Potpisivanjem ugovora za projektovanje treće magistrale ispisali smo značajnu stranicu u novijoj istoriji Obrenovca, rekao je direktor JKP 'Toplovod' Boris Ivković

Foto:lokalnenovine.rs
U prostorijama Sportsko-kulturnog centra "Obrenovac" danas je potpisan ugovor za projektovanje III magistrale toplovoda. Reč je o projektu koji je po svom energetskom značaju, kapacitetu, prečniku i dužini, najveći u Srbiji iz oblasti toplifikacije. Ugovor su potpisali direktor Javnog komunalnog preduzeća "Toplovod" Boris Ivković i predstavnik nosioca posla "ADS energo koncept" DOO iz Novog Sada i ”Krip inženjering”DOO iz Beograda.

Sredstva za izgradnju su obezbeđena zahvaljujući ugovoru sa JP "Elektroprivreda Srbije" na realizaciji projekata javne namene na teritoriji Gradske opštine Obrenovac. JP EPS kao kompanija sa izraženom korporativnom i društvenom odgovornošću, koja je posvećena sprečavanju negativnih uticaja na životnu sredinu kroz investiranje i finansiranje projekata od značaja za ekologiju i unapređenje kvaliteta života građana u sredinama u kojima posluju njeni ogranci, ima nameru da pospeši i unapredi razvoj gradske opštine Obrenovac u oblasti komunalne infrastrukture sa tri milijarde u naredne tri godine, od čega milijardu i 350 miliona dinara za izgradnju III magistrale toplovoda.

Boris Ivković, direktor Javnog komunalnog preduzeća ”Toplovod” Obrenovac, izrazio je zahvalnost direktoru EPS-a Miloradu Grčiću na ličnom zalaganju u ovom poslu.

"Od 80-tih godina prošlog veka nije bilo značajnijeg događaja u oblasti tolifikacije. Radi se o cevovodu dužine 4.882 metra koji kreće iz zone Elektrane sa postojeće nulte magistrale, a završava se na uglu Ulice Đačkog Bataljona i Majdanske. Prečnik od 700 milimetara sa kojim cevovod kreće i od 500 milimetara sa kojim se završava i energetski potencijal od 146 megavata je praktično nepotrošiv energetski potencijal u čitavom veku", izjavio je Ivković.

"Činom povezivanja treće magistrale i rasterećivanjem postojećih mreža, dobija se dodatnih 40 megavata novih konzuma na postojećem području. Treća magistrala omogućava 610.000 metara kvadratnih novih dimnih površina, a na postojećem konzumu još 220.000 metara kvadratnih novih dimnih površina, što je ekvivalento energetskim potrebama grada od 100.000 stanovnika", dodao je on.

Ivković navodi da je potpisivanjem ugovora za projektovanje treće magistrale ispisana značajna stranica u novijoj istoriji Obrenovca.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković kao i v.d. direktora JP ”EPS” Milorad Grčić.

Čučković je tom prilikom ukazao na dugo iščekivanje trenutka da se finansijski, tehnički i inženjerski savlada prsten snadbevanja toplifikacionom energijom kompletnog Obrenovca.

"Za mene kao predsednika opštine Obrenovac i inženjera je danas veliki dan, s obzirom da se ovim projektom podiže sveukupna pouzdanost toplifikacionog sistema", kazao je Čučković.

Predsednik opštine Obrenovac kaže i da se realizacijom projekta stvara mogućnost, da više hiljada domaćinstava iz različitih mesnih zajednica dobije centralno grejanje.

"Taj proces trajaće narednih nekoliko godina, međutim opština Obrenovac spremna je da uz podršku EPS-a učestvuje u finansiranju", naveo je Čučković.

"Mnogobrojna domaćinstva u Urovcima, Krtinskoj, Zvečkoj, Šljivicama, u Ulici Braće Jugovića dobijaju kanalizaciju, međutim stanovnici ovih mesta biće svedoci kvalitetnijeg života realizacijom ovog projekta i investiranjem EPS-a, kao i ličnim zalaganjem Milorada Grčića", dodao je on.

Čučković kaže da se u narednom periodu planira realizacija različitih projekata koji će unaprediti svakodnevni život građana Obrenovca. U tom smislu je posebno naglasio otvaranje ”Cevke” sa novim bazenima koji će biti besplatni za sve Obrenovčane, kao i uređen centar grada po završetku projekta uređenja prostora između gradskog trga i nove zgrade Doma zdravlja, sa modernom zelenom pijacom.

"Grejanje u Obrenovcu je jedinstveno u Srbiji. Potpuno je normalno da su naša želja i naša obaveza da pokušamo da dovedemo centralno grejanje do svakog domaćinstva na teritoriji opštine Obrenovac, ali je nemoguće sve te projekte realizovati preko noći", kaza je Milorad Grčić, direktor EPS.

"Pre 14 godina kada sam radio u opštini i kada se donosio prvi plan detaljne regulacije centra grada, neko je iz tadašnje Komisije rekao da nije moguće da infrastruktura izdrži novu gradnju, što je trebalo da znači da je neophodno iseljavanje Obrenovca, to je linija manjeg otpora", dodao je Grčić.

"Ja sam obećao predsedniku opštine Obrenovac i građanima, da neću dozvoliti da Novi Beograd bude pokriven toplifikacionom mrežom, a da Obrenovac prvi od toga nema koristi", naglasio je Grčić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE