Obrenovac, 12.08.2020

'Miloš Veliki' uskoro na 5 minuta od Beograda (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2019.
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na deonici Obrenovac - Surčin

Foto:lokalnenovine.rs
Radovi na deonici Surčin – Obrenovac biće završeni 19. decembra i auto-put ”Miloš Veliki” će preko Surčinske petlje biti na samo pet minuta od Koridora 10 i Beograda, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

"Danas smo odlučili da pokažemo građanima Srbije gde ćemo se uključivati na autoput ”Miloš Veliki” i to će upravo biti ova petlja Surčin. Od 19. decembra, kako je rekao potpredsednik kineske CRBC kompanije, kada idemo na ”Miloš Veliki” ovde ćemo se uključivati. Mi smo praktično pet minuta od Koridora 10, to jest auto-puta Beograd-Zagreb", rekla je Mihajlović.

Doveli smo auto-put ”Miloš Veliki” na pet minuta do Beograda, naglasila je ministarka.

Mihajlović navodi da će Srbija sa otvaranjem deonice Surčin – Obrenovac, 17,6 kilometara, imati auto-put u dužini od 120 kilometara do Preljine.

"Od kada je putarina počela da se naplaćuje na auto-putu ”Miloš Veliki”, od 1. septembra, prošlo je skoro 300.000 vozila i nije bila nijedna saobraćajna nesreća", kazala je Mihajlović, navodeći da je taj podatak juče dobila.

Fizička realizacija deonice Surčin – Obrenovac je 87 odsto, a finansijska 76,37 odsto. Deonica je podeljena na pet sektora. Uz izgradnju mosta, podrazumeva nadvožnjak preko pruge Ostružnica – Batajnica, kao i dve petlje Surčin i Obrenovac.

Petlja Surčn povezuje novu trasu auto-puta sa obilaznicom odnosno sa budućim putem od Novog Beograda do Surčina, to jest od Vojvođanske ulice i Bulevara Jurija Gagarina.

Do petlje Surčin, dok se ne izgradi auto-put Novi Beograd – Surčin, moći će da se dođe preko isključenja sa auto-puta Beograd – Zagreb posle beogradskog aerodroma, kao i preko Banovog brda i Ostružnice preko Ostružničkog mosta.

Projektom je predviđena i nova petlja Obrenovac koja će povezati novu trasu sa auto-putem ”Miloš Veliki”, kao i sa starim obrenovačkim putem.

Auto-put Surčin-Obrenovac će omogućiti spajanje auto-puta ”Miloš Veliki” sa Koridorom 10 preko obilaznice oko Beograda na petlji Surčin.

Radovi su počeli 5. maja 2017. godine, a ugovorom je predviđeno da cela deonica Surčin – Obrenovac bude završena do 5. januara 2020, odnosno za 32 meseca. Vrednost radova na deonici Surčin-Obrenovac 233,67 miliona dolara. Investitor su Putevi Srbije, a projekat se finansira iz zajma Eksim banke Kine.

Projekat izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac podrazumeva izgradnju četiri vozne i dve zaustavne trake, u ukupnoj širini od 29 metara.

Most na ušću Kolubare u Savu, koji gradi kineska kompanija China Communications Construction, dugačak je 1.581 metar, širine 29 metara. Taj most je u junu ove godine spojio obalu u Boljevcima i obalu u Bariču.

Svi betonski radovi su završeni, pa se pristupilo aktivnostima koje se tiču hidroizolacije i asfaltiranja kolovoznih traka preko mosta.

Raspon između stubova na mostu je 275 metara. Realizacija na mostu je već od 96 odsto i kompletni radovi na mostu biće završeni do kraja oktobra.

Zajedno sa već otvorenim deonicama Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, Ub-Lajkovac i Ljig-Preljina povezaće ceo potez auto-puta od Beograda do Preljine u dužini od 120 kilometara.

Današnjem obilasku radova prisustvovali su i predsednici opština Surčin i Obrenovac, Stevan Šuša i Miroslav Čučković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE