Obrenovac, 29.05.2020

KAKO SE MILOŠ VELIKI BORIO PROTIV KUGE?


Izvor: Blic.rs/I.R.,Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2020.
Bolest je 1837. odnela samo 212 srpskih ┼żivota zahvaljuju─çi SUROVIM MERAMA

Foto:Wikipedia / Wikipedia


Pre nešto manje od dva veka, Srbiju je pogodila najve─ça epidemija kolere i kuge. Knez Miloš Obrenovi─ç naredio je stroge, ─Źak i surove mere, kako bi se stalo na put opakoj bolesti.

Znaju─çi da u Turskoj hara kuga, ili "─Źuma", kako je tu bolest zvao narod, knez Miloš Obrenovi─ç 1837. godine preduzima rigorozne mere u zaštiti stanovništva od epidemije. Postavlja vojsku na granice a karantin produ┼żava na šest nedelja. Ipak, jedan odred turskih nizama unosi kugu u Srbiju, piše RTS.

- U Jagodini, u hanu, gde su turski vojnici odseli, došlo je do širenja zaraze. Usput preko Jagodine, Ra┼żnja, ─ćuprije i dalje prema Beogradu - ka┼że za RTS istori─Źar dr Miroljub Manojlovi─ç.

Knez Miloš zabranjuje putovanja po Srbiji. Zaustavlja skele na Moravi, a na Dunavu kod Dubravice strogo kontroliše ulazak trgovaca iz Austrije, stavljaju─çi ih u višenedeljni karantin. Du┼ż puteva i na prilazima naseljima postavlja vojsku i seoske stra┼że.

- Da strogo kontrolišu put od ─ćuprije, Jagodine i ─ćuprije, kako ka┼że. Da ni vrana preleteti ne mo┼że. Da primene sve mere pa ─Źak i to da svi oni koji budu koristili neke druge zaobilaznice, da ih ubiju u tom trenutku - ka┼że istori─Źar, dr Miroljub Manojlovi─ç.

Knez Miloš stra┼żom blokira i Beograd u ─Źiju je tvr─Ĺavu preko turskih vojnika ušla kuga. Ispostavilo se kasnije da nijedan Beogra─Ĺanin, Srbin, nije bio zara┼żen, niti bolestan.

Srbija u to vreme nije imala dovoljno lekara, niti je postojala sanitetska slu┼żba. Zato se Miloš nije libio ni od primene alternativnih metoda u zaštiti od bolesti.

- Miloš je naredio da se dovede devet baba koje su, potpuno gole, u toku no─çi izatkale jednu košulju, a ujutro se Miloš provukao kroz tu košulju i cela njegova familija, kako bi se zaštitio od bolesti - navodi istori─Źar Manojlovi─ç.

Zgrade u kojima je kuga harala oka─Ĺene su, a neke i spaljene. Izmeštena je, a potom i spaljena, varoš Ra┼żanj. Miloševe mere bile su surove ali i neophodne. U Srbiji je od kuge 1837. godine umrlo svega 212 ljudi, najviše u aleksina─Źkom i jagodinskom kraju, odakle je zaraza i krenula, ali je tu i zaustavljena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE