Obrenovac, 19.06.2019

PRILIČNO JASAN STAV, PORUKA JOŠ JASNIJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 08.11.2018.
Mladi ne veruju političkim institucijama

Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija
U Srbiji 58 odsto mladih smatra da ne postoji sistemska briga o mladima na republičkom nivou, pokazalo je istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije, koje je predstavljeno na konferenciji u Beogradu.

Istraživanje je pokazalo i da je stepen poverenja mladih u političke institucije mali, rekao je generalni sekretar Krovne organizacije mladih Srbije Stefan Đorđević.

Jedan od ključnih rezultata istraživanja je da mladi personalizuju institucije, odnosno institucije gledaju kroz ljude koji ih vode, rekao je on i dodao da mladi političke partije vide kao jako važan instrument delovanja, ali su u jako malom broju članovi političkih partija.

"76 odsto mladih u našoj zemlji smatra da se jedino kroz političke partije može uticati na političke odluke i donosioce odluka", precizirao je i dodao da je istraživanje pokazalo i da 86 odsto mladih nisu članovi partije.

Naveo je da je rezultat istraživanja da se institucije ne obraćaju mladima u dovoljnoj meri i da mladi smatraju da nemaju svoje predstavnike u institucijama, niti osobe koje zagovaraju interese mladih.

Kako je precizirao, 79 odsto mladih smatra da nema svog predstavnika u republičkom parlamentu, a 80 odsto da nema svog predstavnika u Vladi Srbije.

Naveo je da 38 odsto mladih uopšte nije zainteresovano za politiku, a da dve trećine njih smatra da uopšte nema uticaj na političke procese i procese donošenja odluka.

Istraživanje o poverenju mladih u institucije Srbije je uradila istraživačka agencija "Demostat" za potrebe KOMS-a, a u sklopu projekta "Premijerka otvara vrata" koji finansira Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE