Obrenovac, 15.02.2019

Ministar Nedimović posetio domaćinstvo porodice Stamenić u Stublinama (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2018.
Bespovratna sredstva od Ministarstva poljoprivrede za četiri mlada obrenovačka poljoprivrednika

Foto:lokalnenovine.rs
Ministar poljoprivrede Republike Srbije Branislav Nedimović, zajedno sa predstavnicima Gradske opštine Obrenovac, obišao je domaćinstvo Dušana Stamenića u Stublinama koje se već godinama uspešno bavi uzgojem krava i proizvodnjom mleka.

Ove godine njihova mehanizacija biće bogatija za odredjeni broj mašina, a samim tim i pospešenija proizvodnja, i sve to zahvaljujući konkursu Ministarstva poljoprivrede.

„Uvek predstavljam lokalnu samoupravu u Obrenovcu kao jedan od primera kako u okruženju funkcioniše sa aspekta poljoprivrede, pre svega na način na koji komuniciraju sa ljudima i mislim da je ona i najvažnija. Para uvek bude, nadje se, i danas smo ovde povodom jednog takvog dogadjaja. Ministarstvo je izdvojilo sredstva za „start up“ poljoprivrednika ovde u Stublinama i mi ćemo kroz skromna finansijska sredstva od nekih 6000 evra pomoći čoveku da nabavi onu opremu koju on smatra da je njemu najvažnija za njegovo funkcionisanje. Nadam se da ovde imamo ljude koji žele i vole da rade, a što se tiče samog Obrenovca i svih ovih sela ovde okolo, tu ima toliko dobrih primera poljoprivredne proizvodnje da ih uvek rado koristim u priči kada idem po drugim delovima Srbije. Ono što je nesumnjivo je to da mi moramo još više podizati naše kapacitete, i da sa što više poljoprivrednika iskomuniciramo, to je naš osnovni posao.“ – rekao je Nedimović.

Što se tiče budžeta za poljoprivredu, prema rečima Ministra, iz godine u godinu je sve veći i veći.

 „Moramo podizati što više kapacitete naše poljoprivredne proizvodnje. U skladu sa tim, najvažnije je da je i ove godine budžet veći nego prethodne godine, a sredstva se iz godine u godinu povećavaju. Na primer, 2008. godine je bilo samo 18 milijardi dinara za poljoprivredu, a ove godine je odvojeno 44 milijardi.“ – istakao je Nedimović.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković je istakao da je domaćin Stamenić visoko obrazovan ali da je ipak odlučio da ostane u svom selu.

“Dušan je završio državni Ekonomski fakultet sa visokim prosekom, nakon toga se specijalizirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu ali je odlučio da ostane u svom selu i uzgaja krave. To je poruka za sve mlade ljude. Ministarstvo poljoprivrede i Ministar Nedimović, koji je danonoćno po Srbiji uzduž i popreo, podržavaju ove ljude. Kada svi naši gradjani gledaju i pitaju se šta ja imam od toga, u ovoj kući ovde Dušan Stamenić proizvede 100 litara mleka. To je 100 mališana u Obrenovcu koji imaju svako jutro da popiju mleko. Kada bi se svi povukli sa sela i kada bi svi otišli i napustili svoja domaćinstva, mi bismo došli u situaciju da naša deca ne bi imala zdravu hranu. To je glavna poruka sa ovog dogadjaja.“ – rekao je Čučković.

 Dušan Stamenić obrađuje 11 hektara zemlje i ima 15 krava, i planira da proširi proizvodnju...

“Kancelarija za poljoprivredu Gradske opštine Obrenovac nam je pomogla da prikupimo neophodnu dokumentaciju i da popunimo zahtev za dodelu podsticaja. Komunikacija sa njima je korektna i oni su tu uvek na raspolaganju kada nam nešto treba. Zahvaljujući dobijenim sredstvima kupićemo tanjiraču, prskalicu, novu muzilicu, mikser i mlin za bolje spremanje hrane za krave.“ – objasnio je Stamenić.

Aleksandar Bogićević je rekao da je prvi zadatak Kancelarije za poljoprivredu edukacija poljoprivrednika kako bi ostvarili svoja prava na subvencije na opštinskom, gradskom i republičkom nivou.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE