Obrenovac, 04.07.2020

MALA IZMENA U NASTAVNOM PLANU ZA MATURANTE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2019.
O ulozi i zadacima Vojske Srbije u drugom polugodištu

Foto:Telegraf/mod.gov.rs/Shutterstock
Učenici završnih razreda srednje škole će u drugom pologodištu ove školske godine slušati predavanja o ulozi i zadacima Vojske Srbije, sistemu odbrane, civilne zaštite, reagovanja u toku prirodnih katastrofa i nepogoda.

Ovu inicijativu je pokrenulo je Ministarstvo odbrane, pozivajući se na odredbe Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, koji učenike srednjih škola definišu kao kategoriju građana koji treba da steknu znanja i veštine za potrebe odbrane zemlje u uslovima vanrednog i ratnog stanja.

U Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da se ne uvodi novi predmet, već da će se u toku školske godine kroz četiri časa odeljenskog starešine fakultativno obrađivati 11 tema.

Navode i da će o temama govoriti razredni starešina ili gosti iz Ministarstva odbrane, a praktične obuke, ističu, nisu predviđene.

"Cilj inicijative Ministarstva odbrane je da učenici završnih razreda srednje škole steknu osnovna znanja o sistemu odbrane, civilnoj zaštiti i reagovanju u toku prirodnih katastrofa i nepogoda", kažu u Ministarstvu prosvete koje je uputilo dopis srednjim školama u vezi s uvođenjem sadržaja obuke.

Neke od tema koje će, takođe, biti deo obuke maturanata srednjih škola jesu - kako postati oficir Vojske Srbije ili profesionalni vojnik, o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi u Srbiji, oblicima nenaoružanog otpora, ali i o bojnim otrovima, biološkim i zapaljivim sredstvima...

Obuka podrazumeva i posetu đaka komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE