Obrenovac, 19.09.2019

Predstavnici UNOPS-a u Misloinu (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2017.
Pro禳le godine u aprilu zavr禳ena je izgradnja 32 stana u Misloinu za romske porodice, koje su 鱉ivele kod Gazele

Foto:lokalnenovine.rs


Stambeni objekat izgraen je u okviru projekta “Sagradimo dom zajedno”, koji je finansirala Evropska unija sa 3,6 miliona evra. Ideju je realizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u partnerstvu sa gradom Beogradom.
Grete Faremo, podsekretarka UN I izvršna direkotrka UNOPS-a, danas je, sa elnicima GO Obrenovac, obišla 32 zbrinute porodice, odnosno 140 ljudi, od ega 62 deteta. Ona je ovom prilikom istakla da je ponosna na kompletan projekat realizovan u Misloinu.“UNOPS je deo porodice Ujedninjenih Nacija I mi radimo u 80 zemalja, a specijalizovani smo za implementaciju infrastrukturnih projekata. Projekat nikada ne mo鱉e da bude uspešan, ako nema dobre partnere. Mi ih imamo, to su EU I lokalna zajednica. Ovo nije prvi put da sam ovde i jako sam uzbuena, što je sa nama ambasador Norveške. Ponosna sam na svoj tim koji radi I sa stanarima koji su zadovoljni onim što imaju. Raunajte I dalje na našu podršku,” rekla je Grete Faremo.Nikolas Bizel, šef sektora operacija delegacija EU, naglasio je da je sjajna saradnja izmeu UNOPS-a, grada Beograda I opštine Obrenovac urodila plodom I olakšala 鱉ivot velikom broju porodica.

“Evropska Unija nastavie da podr鱉ava inkluziju Roma. Mi smo izdvojili sredstva u iznosu od 1,5 miliona evra sa UNOPS-om, kako bismo nastavili realizaciju projekta socijalnog stanovanja. Obezbediemo dom za još 50 porodica. Do sada smo ulo鱉ili 11 miliona evra za ovaj projekat, a pored toga, izdvojiemo još 20 miliona evra,” navodi Bizel.Osim adekvatnih 鱉ivotnih uslova, u okviru pomenutog projekta postoje I aktivnosti koje se tiu obrazovanja I zapošljavanja Roma.

“Ovaj projekat danas je dokaz da naša zajednika pobeda, a mislim na opštinu Obrenovac, Skupštinu grada Beograda, UNOPS I Evropsku uniju, nisu samo zidovi koje smo obišli. Mislim da je daleko va鱉nije od infrastructure I zidova ono što smo podarili ovim porodicama, a to je normalan 鱉ivot, to je zdravstvena nega I mogunost da se obrazuju I rade. To pre ovog projekta oni nisu mogli. Upravo zbog toga sam I istakao koliko nas ljuti, kada o pored ovog projekta vidimo male Rome da prose ili da su prepušteni sami sebi. Mi emo se kao opština sa svim ostalim institucijama kao što je Centar za socijalni rad I predstavnici meunarodne zajednice, truditi da se ta vrsta aktivnosti u potpunosti sprei ida oni budu zbrinuti na adekvatan nain I da im se pru鱉i mogunost  da 鱉ive kao normalni ljudi. Ponosan sam na to što je podpredsednik našeg parlamenta romske nacionalnosti I što je od naroda biran da zastupa njihove interese I mi emo na tome insistirati I na taj nain nastaviti da funkcionišemo,”izjavio je predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ukovi.Iz Saveta nacionalne romske manjine u Srbiji zahvaljuju se opštini Obrenovac I donatorima i ostaju pri tome da Romi samo 鱉ele da budu deo zajednice.

“Ja se nadam da e dr鱉ava prepoznati ovaj projekat u opštini Obrenovac I zajedno sa Nacionalnim savetom sprovesti u svim lokalnim samoupravama, gde je Romima potrebna pomo,” naveo je Tefik Ramadanovi, predsednik Saveta nacionalne romske manjine u Srbiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE