Obrenovac, 10.12.2018

MLADI, LEPI I - GENIJALNI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.01.2018.
Oni su obeležili 2017. godinu svojim uspesima

Foto:RAS Srbija,Privatna arhiva,O.Bunić,U.Arsić
Iz mora medalja kojima su se mladi iz Srbije ove godine okitili i od svih priznanja koja su dobili, izdvajamo nekoliko učenika i studenata koji su trudom i uspesima obeležili 2017. godinu.

Tri od pet stipendija Oksforda dobili đaci Matematičke gimnazije

Čak troje učenika Matematičke gimnazije našlo se među pet najboljih iz zemalja van Evropske unije koji su dobili stipendije na čuvenom engleskom Univerzitetu Oksford.

Katarina Petrović (18), Vuk Radović (19) i Milena Vuletić (19) naredne četiri godine imaće sjajnu priliku da se usko specijalizuju za odabranu oblast, odnosno nauku kojom žele da se bave u budućnosti.

Katarina, koja je aplicirala na dan 18. rođendana, upisala je inženjerske nauke, sa željom da se po završetku koledža bavi kvantnim računarstvom ili fotonikom.

Vuk je tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji osvajio niz medalja na takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije i astrofizike, a kao neke od najvećih uspeha na takmičenjima izdvaja to što je u poslednje dve godine osvojio bronzanu medalju u Indoneziji iz astronomije i astrofizike, bronzanu medalju iz fizike u Cirihu i srebrnu iz astronomije i astrofizike u Indiji.

Milena je upisala smer matematika sa statistikom, a Oksford je samo jedan od prestižna četiri engleska univerziteta na kojem je primljena - ali jedini na kojem je dobila stipendiju.

Braća Piler ostvarila svoj san

Braća Danijel i Darko Piler pobedili su na prestižnom muzičkom takmičenju 67. Trofej sveta u Francuskoj i time ostvarili svoj san. Braća Pilar pobednici su u kategoriji kamerne i vorld muzike, a Danijel je nastupio svirajući harmoniku u kategoriji "senior klasik" i plasirao među prvih 10.

Svirajući "Secret of Garden", dela ruskih kompozitora i kompozicija klasičara osvojili su srca žirija.

Braću je domaća javnost upoznala pre osam godina kao prve pobednike takmičarskog serijala "Ja imam talenat", gde su se našli nakon što su, zajedno sa sestrom Sandrom, svirali prolaznicima u Knez Mihailovoj. Zahvaljujući pobedi u toj emisiji, dva brata i sestra osvojili su i mogućnost da se školuju u Austriji, gde sada i žive.

Našao grešku na prijemnom ispitu

Gotovo da nema školskog predmeta iz kojeg se Zemunac Nikola Milina (14) nije takmičio i osvojio nagradu, te mu nadimak Niki Vikipedija koji su mu vršnjaci nadenuli, savršeno pristaje.

- Poludim kada tokom školske godine ne radim ništa, imam veliku želju za saznanjem. Ali, bez takmičenja ne znam da li bih bio ovakav. Počeo sam u želji da se dokažem nastavnicima u petom razredu. Jeste, ima tu i nerviranja, ali me gura napred da radim sve više - ispričao nam je letos ovaj vedri četrnaestogodišnjak, koji i glumi, piše, uči jezike, igra karate...

Nikola se najviše prepoznao u prirodnim naukama i želeo bi da se bavi programiranjem, a na prijemnom Matematičke gimnazije posumnjao je na grešku.

- Delovalo je da je za zadate brojeve piramida premala, pa sam zaokružio jedan od odgovora za koji sam nekom logikom pretpostavio da se od mene očekuje. Pričao sam sa Milošem Milićevim, koji je veliki matematički talenat i takođe je naišao na barijeru u tom zadatku, pa je zaokružio "Ne znam". On je na kraju i dokazao grešku - kaže Nikola.

Prva devojčica iz Srbije sa diplomom srednje škole u Japanu

Anastasija Peković (19) se kao prva devojčica iz Srbije koja je završila srednju školu u Japanu vratila ove godine u Beograd, gde namerava da upiše fakultet.

Ona se pre četiri godine upisala u Osmu beogradsku gimnaziju ni ne sluteći da će naredne godine sa dva druga školovanje nastaviti na Vazduhoplovnoj akademiji u Japanu.

Usledile su tri godine učenja na japanskom jeziku, u školi gde su bili jedini Evropljani, ali i treniranje kenda, učestvovanje u volonterskim akcijama, letnjim i zimskim festivalima...

Poslednju godinu u Japanu provela je bez vršnjaka iz Srbije i tek tada shvatila koliko joj je celo isustvo značilo. Ipak, mogućnost da ostane u Japanu i tamo nastavi obrazovanje nadjačala je želja da studira u Beogradu, pored roditelja i drugih njoj dragih ljudi.

- Moji vršnjaci se često premišljaju oko toga da li treba da ostanu ovde. Ali mislim da, ako me je Japan nešto naučio, to je da mi imamo sjajne uslove za mnogo više. Mislim da imamo odlično obrazovanje i samo se treba pronaći u svojoj struci, da treba biti pozitivan - ističe Anastasija i dodaje da su njene ambicije usmerene ka Srbiji i njenoj saradnji sa Japanom.

Student iz Srbije najbolji strani student u Rusiji

Andrija Avramović, student treće godine Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas "I. M. Gubkin" u Moskvi, proglašen je za najboljeg stranog studenta Ruske Federacije za 2017. godinu. Andrija je prethodno osvojio prvo mesto u svojoj kategoriji i na takmičenju za najboljeg stranog studenta grada Moskve.

- Moja pobeda je u isto vreme pobeda i svakog srpskog studenta u Rusiji pojedinačno. Svima koji danas nisu pobedili poručujem da ne spuštaju glavu i da kroz studentski život idu napred - rekao je Andrija nakon proglašenja.

Zvezde upisa na fakultete

Za razliku od drugih kandidata koji su polagali prijemni ispit na fakultetima u prvom upisnom roku, Teodora Novković i Alma Mustajbašić nisu strepele od konačnih rang-lista za upis na fakultete, jer su obe osvojile maksimalni broj poena.

Teodora je, kao jedini kandidat sa 100 poena, bila i prva na listi od 1.459 maturanata.

- Kada sam prošle godine videla da je samo jedan kandidat na Pravnom fakultetu imao maksimalan broj poena, pomislila sam svaka mu čast, meni to ne bi moglo da se desi. Međutim, kada sam dobila test, sva pitanja su mi delovala poznato i zaista sam ga bez mnogo muke uradila, iako uopšte nisam jurila 100 bodova. Mislim da sam dobro prošla jer sam redovno učila - rekla nam je tada Teodora, vukovac Trinaeste beogradske gimnazije.

Trud se isplatio i Almi Mustajbašić, koja se od januara spremala kako bi se upisala na studije socijalne politike i socijalnog rada na FPN-u. Po objavljivanju liste od čak 850 prijavljenih maturanata, nastupilo je iznanađenje: njeno ime na prvom mestu.

- Baš sam se obradovala, nisam očekivala da ću imati maksimalan broj poena! To su predmeti koji su mi interesantni, ali svakako da je bilo i teško jer ima mnogo toga da se nauči. Volela bih da pomažem ugroženim ljudima, radim u nekoj službi socijalne zaštite, ali ću još videti tokom studija - ispričala nam je Alma, koja je završila Gimnaziju u Obrenovcu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE