Obrenovac, 19.02.2019

A SVI KUKAJU DA NEMA ŠLJAKE


Izvor: Politika/Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 07.07.2018.
Mladi bi posao u kraju, i, ako može, od podneva

Foto:Profimedia
Možda kod nas nema dovoljno posla, ali mladi bi svakako mogli da dođu do, bar, sezonskih poslova koje će im pružiti iskustvo u radu, odnosima među zaposlenima i, generalno, naučiti kako se radi u kolektivu i koje su zakonitosti u poslovnom svetu.

Kada je mlad i sveže diplomirani dvadesetčetvorogodišnji ekonomista, sa zavidnim fakultetskim prosekom, samouvereno konkurisao za posao u jednoj međunarodnoj revizorskoj kompaniji, bio je neprijatno iznenađen pitanjem menadžera ljudskih resursa zbog čega je njegova radna biografija prazna, odnosno zašto nema nikakvo radno iskustvo.

"Očekujete od mene da sa 26 godina imam iskustvo u radu kao ekonomista?", upitao je mladi diplomac.

"Ne, ali očekivao sam da u tvojoj radnoj biografiji pročitam da si zarađivao džeparac tokom studija – da si radio u kafiću, prodavao sladoled ili volontirao u nekoj kompaniji. Ti nemaš nikakvo radno iskustvo i nisam siguran da ćeš uspeti da odgovoriš zahtevima naše kompanije", uzvratio mu je menadžer.

Da ova epizoda nije usamljen slučaj svedoče i podaci Unije poslodavaca Srbije, koji govore da je čak 70 odsto mladih između 15. i 24. godine neaktivno na tržištu rada – niti radi, niti traži posao. Tek je svaka peta osoba ove starosne dobi zaposlena, a trećina njih je aktivna na tržištu rada, odnosno traži posao. Posebno zabrinjava podatak da čak 17 procenata mladih između 15. i 24. godine ne radi i nije u bilo kakvom sistemu školovanja ili obuke.

Analiza Republičkog zavoda za statistiku govori da veliki broj mladih osoba iz statusa nezaposlenosti ne prelazi u status zaposlenosti, već pada u status neaktivnosti. Brojke takođe svedoče da je u drugom kvartalu 2017. godine svega petina mladih starosti od 15 do 24 godine imala posao.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE