Obrenovac, 19.05.2019

MAME, LEPA VEST


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 29.09.2018.
Porodilje će dobijati više novca, evo koliko možete da očekujete!

Foto:Guliver/Thinkstock
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović predložila je da žene s najvišim primanjima koja odsustvuju zbog nege deteta, umesto tri prosečne zarade koliko je predviđeno važećim Zakonom o podršci porodici sa decom, primaju pet prosečnih zarada.

"Ministar rada Zoran Đorđević i ja saglasni smo da treba da popravimo status ženama koje su imale najveća primanja dok nisu bile u trudnoći, tačnije da njihova primanja tokom perioda kada ne rade zbog nege dečice ili su na trudničkom bolovanju, treba da budu približna onim koja su imale dok su radile", istakla je Đukić Dejanović za "Kurir".

Prema njenim rečima, to znači da se za osnovicu ne uzimaju tri nego pet prosečnih plata, jer je u poslednjem zakonu koji je donet bio predviđen prosek tri plate.

"Mi mislimo da treba da bude drugačije. Nažalost, uopšte nema tih žena, ni jedna nam se nije javila, ali to ne znači da ih neće biti i moramo i to predvideti zbog žena koje imaju veća primanja i da stimulišemo i njihovo materinstvo kao i kod svih ostalih", istakla je ministarka.

Kako je kazala, mere koje je ona predložila odnose se na one žene kojima su postojećim zakonom za osnovicu uzimane tri plate, a ne pet.

"Zakon je stupio na snagu 1. jula i sve žene koje od tog momenta do donošenja novog zakona budu dobijale nadoknadu od tri prosečne zarade, imaće pravo da im se novac refundira", naglasila je Ðukić Dejanovićeva.

Govoreći o mogućnosti da porodilja dobija 1.000 dinara mesečno, što je izazvalo najviše polemike u javnosti, ona je istakla da sada sve žene koje su radile pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ako skupe 18 meseci u svojoj radnoj karijeri, bez obzira na pauze, imaju tokom odsustva zbog nege deteta ista prava kao i žene koje rade na neodređeno, što, pre donošenja ovog zakona, nisu imale.

"Ove žene se potpuno izjednačuju u svojim pravima sa stalno zaposlenim ženama. Tačno je da žene koje su radile manje od toga nekad dobijaju jako mala primanja i koliko god mogućnosti mogu dozvolile, poboljšaćemo njihov položaj", poručila je Slavica Đukić Dejanović. Kada je reč o trudnicama i porodiljama sa najnižim primanjima, ona ističe da će biti napravljena procena o tome kako poboljšati njihov status. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE