Obrenovac, 22.09.2020

AKO NE MORA, OMLADINA SE NEĆE LATITI POSLA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 22.01.2019.
Čak 77 odsto studenata živi isključivo na račun roditelja, ni 10 odsto njih ne izdržava se samo

Foto:Shutterstock
Za mlade u Australiji pravila su jasna od malih nogu. Čim krenu u srednju školu, pa makar poticali i iz bogatijih porodica, oni moraju da nađu neki honoraran posao. Tako, na prvom mestu, postaju nezavisni i stiču radne navike.

Srbija nije Australija, i ovde se poslovi ne nalaze tako lako, ali čak ni to nije opravdanje što 77 odsto mladih u našoj zemlji tokom studija u potpunosti izdržavaju roditelji. Ovo pokazuju poslednji podaci Zavoda za statistiku. To znači da većina naših studenata počev od svoje 19. pa do 24. godine, a i kasnije, živi isključivo na račun tatinih i maminih plata.

S druge strane, procenat onih koji rade i zarađuju dovoljno da bi sami sebe izdržavali nije ni 10 odsto. Naime, od oko 256.000 studenata, svega 28.772 njih spada u kategoriju onih koji se izdržavaju od svojih plata, ali i eventualne rente, nasledstva ili ušteđevine, tako da ni svi u toj kategoriji ne predstavljaju studente koji su zaista nezavisni.

Jedan deo (oko 12.000) prima i stipendije, ali one su dovoljne tek da pokriju neke osnovne ili dodatne troškove, poput prevoza, malo garderobe ili izlazaka u pozorište i bioskop.

Sociolog Ratko Božović kaže za portal Telegraf.rs da mladi u Srbiji dugo ostaju ušuškani kod roditelja, a da njihovo sve kasnije osamostaljivanje dovodi i do toga da kasnije zasnivaju sopstvenu porodicu i da se sve teže odlučuju za potomstvo.

- To što mladi zavise od svojih roditelja, znači i da ne mogu da žive po meri svojih izbora. Oni su u ropstvu jer zavise od mogućnosti svojih roditelja i njihovih prohteva. Delom je to zbog toga što je u Srbiji teško naći posao, a delom zbog naše tradicije u kojoj je porodica bila kolevka ličnosti i u kojoj se podrazumevalo da se čovek zaposli tek kada završi fakultet - priča Božović.

Procenat studenata koji rade i studiraju, i uglavnom sami sebe izdržavaju tokom studija, u Evropi se kreće između 50 i 60 odsto. To znači da, u poređenju sa Srbijom, čak pet puta više mladih izdržava sebe tokom studija.

Ipak, Milan Savić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) tvrdi da je realnost drugačija nego što zvanična statistika pokazuje.

- Tačno je da mnogi zavise od svojih roditelja, ali je isto tako tačno i da mnogi studenti rade. Možda ih sistem nije zabeležio zato što rade na crno i nigde nisu prijavljeni. Inače, studiranje u Srbiji je toliko skupo da već postaje privilegija bogatih. Zato ne čudi da ima puno studenata koje roditelji izdržavaju, jer su to upravo oni koji dolaze iz srednje ili više klase, i koji sebi to mogu da priušte - smatra Milan.

Sociolog Ratko Božović pak dodaje da rad tokom studija ne bi trebalo da ima veze sa finansijskim stanjem porodice.

- Mlad čovek treba da nauči šta znači obezbediti kapital radom, a ne nasleđivanjem - zaključuje čuveni sociolog.

Skoro 50 odsto studenata ostane i da živi kod roditelja.

A, iako zavisi od roditelja, svaki deseti student i pre završetka fakulteta stupi u brak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE