Obrenovac, 18.02.2020

Moleban za pravoslavnu Novu godinu (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.01.2019.
Obrenovčani su još jednom pokazali da se rado vraćaju tradicionalnim vrednostima

Foto:lokalnenovine.rs
U hramu Sabora srpskih svetitelja po prvi put u istoriji obrenovačke crkve održan je moleban za uspešnu i blagoslovenu pravoslavnu Novu godinu. Na poziv sveštenstva da se molitvom vratimo pravim srpskim običajima odgovorio je veliki broj Obrenovčana.

„Zahvaljujemo se svim građanima koji su došli u ovaj sveti hram da nas podrže u toj akciji, s ciljem da se naša tradicija održi, da se vrate one tradicionalne vrednosti, da se setimo ko smo, šta smo, da držimo do nekih svojih običaja, koji su, nažalost, vremenom zaboravljeni“, rekao je starešina hrama Gordon Vasilić.

Obrenovačke vernike je obradovala vest da će se u noći između 13. i 14. januara okupiti pod kupolom belopoljskog hrama. Zadovoljni zbog činjenice da se i u našem gradu organizuje ovakva vrsta crkvenih događaja, veruju da će i svaku sledeću Srpsku Novu godinu čekati uz ikonostase svojih svetinja.

„Sa radosnim hrišćanskim pozdravom – Hristos se rodi, neka je srećna i blagoslovena pravoslavna Nova 2019. godina ili kako se u crkvenoj terminologiji kaže, 2019. leto“, poručio je u svojoj čestitki sveštenik Gordon Vasilić.

Nakon molitve, tačno u ponoć, vatromet je označio dolazak Nove godine po Julijanskom kalendaru, ali i praznik Svetog Vasilija Velikog, kod Srba poznat i kao Mali Božić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE