Obrenovac, 21.01.2020

Obeležena godišnjica stradanja majora Nebojše Tepavca (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.04.2019.
U selu Vukićevica danas je održan pomen nastaradalom majoru Nebojši Tepavcu

Foto:lokalnenovine.rs
Major Nebojša Tepavac stradao je 5. aprila 1999. godine od dejstva protivradarske rakete NATO-a, na borbenom zadatku u sastavu 8. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO.

Svake godine 5. aprila, na mestu pogibije majora Tepavca, porodica, prijatelji, predstavnici Vojske Republike Srbije, Gradske opštine Obrenovac i udruženja boraca polažu vence na spomen obeležje.

Prisutnima se obratio komandant Drugog raketnog diviziona za PVD major Goran Lekić, koji je podsetio da su za vreme ove agresije, pored vojnih efektiva, neretko meta bili i civili.

"Sa aspekta vazdušnog prostora svaki deo teritorije Srbije tada je bio linija fronta. Na ovom mestu front su branili pripadnici 8. raketnog diviziona 250. raketne brigade PVO. Tom prilikom ranjeno je pet pripadnika diviziona, a nažalost, major Tepavac je poginuo. Iako se tih dana već sigurno znalo da su raketne jedinice za protiv vazdušnu odbranu prioritetna meta neprijatelja avijacije, verujući u svoje sposobnosti i saborce, hrabro i časno, major je te noći ušao u kabinu da brani svetinju u koju je verovao. Okupljamo se na današnji dan da sa tugom u srcu, sa nemerljivim poštovanjem prema delu, naučimo i da se setimo i odamo poštu heroju koji nas je svojom žrtvom zadužio", kazao je Lekić u svom obraćanju.

Narodni poslanik Đorđe Komlenski poručio je da će Srbija uvek pamtiti heroje poput majora Tepavca.

"Major Nebojša Tepavac je imao 38 godina i 9 dana, samo za tren je zakoračio u svoju 39. godinu i na ovom svetom mestu od 5. aprila 1999. godine na 39. kilometru od mesta gde je rođen, prošavši vrata kabine svog borbenog mesta na koja je ušao hrabro, otišao je u legendu. Nisam imao čast da upoznam majora Nebojšu Tepavca, ali sam siguran da samo pošten, dobar i čestit čovek može tako hrabro da uđe na svoje borbeno mesto i stavi svoj život na raspolaganje svojoj državi, samo takav čovek može da bude heroj. Srbija će ga pamtiti dok god postoji, a Srbija je večna i niko je nikada neće ukinuti, neka mu je večna slava i hvala", kazao je Komlenski.

Major Nebojša Tepavac rođen je 27. marta 1961. godine u Šapcu. Završio je Vazduhoplovnu vojnu gimnaziju u Mostaru i Vazduhoplovno-tehničku vojnu akademiju u Rajlovcu. U toku rata bio je na dužnosti komandira baterije za vođenje raketa. Dana 5. aprila 1999. godine na vatrenom položaju u selu Vukićevica, opština Obrenovac, izvršavajući borbeni zadatak u sastavu borbene posluge 8. raketnog diviziona 250. Raketne brigade PVO, od dejstva protivradarske rakete NATO-a smrtno je stradao. Posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I stepena i unapređen u čin majora. Sahranjen je na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Zbog herojske žrtve od 2013. godine jedna ulica u Obrenovcu nosi naziv majora Tepavca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE