Obrenovac, 21.09.2019

MO┼ŻDA SE NEKAD I VRATE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 13.09.2017.
Ova zemlja je naprivla─Źnija za ┼żivot mladima iz regiona!

Foto:Profimedia


´╗┐

Mladi koji napuštaju BiH, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru u svoju zemlju vrati─çe se samo ako im se osigura ve─ça mogu─çnost za zaposlenje i izgradnju karijere.

Ovo su pokazali rezultati onlajn istra┼żivanja koje je u periodu od jula do augusta ove godine sproveo Institut za razvoj mladih KULT.

U istra┼żivanju je u─Źestvovalo 720 ispitanika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, starosti od 15 do 35 godina koje su se ve─ç odselile iz pomenutih zemalja u protekle tri godine ili su pokrenule proces iseljavanja s namerom da u bliskoj budu─çnosti napuste svoju zemlju, prenela je sarajevska N1 tv.

Prema rezultatima ankete, najviše mladih odselilo se u Nema─Źku, a zatim slede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Španija, Holandija, ─îeška…

Više od 50 odsto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 odsto uz pomo─ç rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10 odsto za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Oko 80 odsto mladih kao razlog za odlazak navelo je ─Źinjenicu da ne vide da ─çe u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budu─çnost, a kao razloge navode i "nezadovoljstvo uzrokovano politi─Źkom situacijom, prisustvo korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, verskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima".

U zemljama u koje odlaze, mladi prema podacima ankete o─Źekuju bolji obrazovni i zdravstveni sistem, bolji ┼żivotni ambijent, ve─çu mogu─çnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju.

Više od 30 odsto ispitanika ne planira da se vrati u svoju zemlju, dok ─çe ostali to u─Źiniti ako im se pru┼żi mogu─çnost da u svojoj zemlji imaju kvalitetniji ┼żivot.

Na pitanje da li je re─Ź o porodi─Źnom iseljenju, blizu 60 odsto ispitanika odgovorilo je pozitivno, više od 20 odsto da se njihove porodice pripremaju za odlazak, dok je oko 10 odsto odgovorilo negativno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE