Obrenovac, 09.07.2020

NA KASU SA MOBILNIM


Izvor: b92.net,Lokalne novine | Obrenovac, 29.02.2020.
Instant pla─çanja

Foto:Depositphotos, gpointstudio


Narodna banka Srbije omogu─çila je gra─Ĺanima instant pla─çanja na prodajnim mestima trgovca obele┼żenim oznakom "IPS" putem skeniranja QR koda .

Ova pla─çanja iniciraju se putem unapre─Ĺene aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije "IPS (Instant pla─çanja Srbija) poka┼żi" ili "IPS skeniraj".                        

Instant pla─çanja putem metoda "IPS poka┼żi", gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog ure─Ĺaja, izvr┼íava─çe se na vi┼íe od 1.300 naplatnih mesta u okviru navedenih prodajnih objekata. 

 Trgovci i banke su kao najve─çu prednost ovog na─Źina pla─çanja prepoznali niske tro┼íkove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspolo┼żivost nov─Źanih sredstava na ra─Źunu trgovca. 

 To je prednost koju instant pla─çanja imaju u odnosu na platne kartice. Po┼íto efikasnost izvr┼íavanja instant pla─çanja ne zavisi samo od kvaliteta funkcionisanja Instant platnog sistema NBS, centralna banka je u prethodnom periodu u specijalizovanoj laboratoriji radila zajedno sa bankama na proveri aplikacija banaka za prihvatanje i za izvr┼íavanje instant pla─çanja na prodajnim mestima pomo─çu kojih se klijenti banaka povezuju na sistem NBS. 

 Banke su imale obavezu da unaprede svoja re┼íenja, a sve sa ciljem da gra─Ĺani i privreda dobiju servis koji je efikasan i jednostavan za kori┼í─çenje. Kao rezultat, korisnici Banke Po┼ítanska ┼ítedionica su prvi koji ─çe imati a┼żurirane aplikacije mobilnog bankarstva za instant pla─çanja na prodajnim mestima. 

 Pored ove banke, ostale banke koje su dobile odobrenje NBS i koje ─çe u narednim danima me─Ĺu prvima a┼żurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su Komercijalna banka, AIK banka, Erste banka, Kredi Agrikol, Eurobanka, NLB banka i Direktna banka. A┼żurirane aplikacije ima─çe nove funkcionalnosti za instant pla─çanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije bi─çe postavljene na "Google Play Store" i "App Store". 

 Korisnik ─çe u aplikaciji imati mogu─çnost izbora dva metoda instant pla─çanja na prodajnom mestu, "IPS poka┼żi" - kada se u mobilnoj aplikaciji platioca generi┼íe jednokratni NBS IPS QR kod koji trgovac skenira npr. putem ─Źita─Źa povezanog sa kasom ili "IPS skeniraj" - kada se korisniku otvara kamera kojom skenira NBS IPS QR kod trgovca prikazan na odgovaraju─çem ure─Ĺaju. 

 Na ovaj na─Źin, korisnici ─çe biti u mogu─çnosti da u nekoliko sekundi, veoma jednostavno izvr┼íe pla─çanje robe i usluga, a trgovcu se novac od prodaje prenosi na ra─Źun u svega nekoliko sekundi i odmah mu je na raspolaganju, u bilo koje vreme, svakog dana u godini (24/7). 

 Prodajna i naplatna mesta trgovaca (npr. kasa) bi─çe jasno ozna─Źena "IPS" logotipom u bojama na┼íe nacionalne zastave, odnosno oznakama "IPS poka┼żi" ili "IPS skeniraj" kako bi platioci ve─ç samim prilaskom naplatnom mestu znali koju od ovih funkcija treba da izaberu u okviru svoje aplikacije za mobilno bankarstvo. Novi platni instrument korisnicima omogu─çava ve─çi komfor, br┼że izvr┼íavanje pla─çanja, u┼ítedu vremena i sve to upotrebom samo mobilnog telefona koji je uvek uz svog korisnika, bez nov─Źanika, platnih kartica i gotovine. 

 Narodna banka Srbije isti─Źe da je svojom izrazito povoljnom tarifnom politikom stvorila uslove da tro┼íkovi prihvatanja instant pla─çanja budu znatno ni┼żi za trgovce u odnosu na tro┼íkove prihvatanja platnih kartica. 

 Time se motivi┼íu i mali trgovci koji danas ne prihvataju platne kartice, da na svojim prodajnim mestima omogu─çe upotrebu ovog inovativnog na─Źina pla─çanja. Iz tog razloga, banke ─çe u narednom periodu nastaviti ┼íirenje lepeze svoje ponude uvo─Ĺenjem i re┼íenja za prihvatanje instant pla─çanja putem mobilnih aplikacija namenjenih malim trgovcima, koje ─çe trgovci jednostavno instalirati na svojim ure─Ĺajima (mobilnom telefonu ili tabletu) i tako omogu─çiti potro┼ía─Źima pla─çanje putem NBS IPS QR koda na prodajnom mestu. 

 Drugim re─Źima, trgovcu ─çe biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant pla─çanja. Tako─Ĺe, upotrebom funkcije "IPS skeniraj" potro┼ía─Źi ─çe mo─çi da plate ra─Źune na kojima je od┼ítampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za pla─çanje. 

 Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim ra─Źunima ┼ítampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Ni┼í, a o─Źekujemo da u narednom periodu ove kodove na ra─Źunima ┼ítampaju i druga preduze─ça koja izdaju veliki broj mese─Źnih ra─Źuna, poru─Źuju iz NBS.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE