Obrenovac, 21.05.2019

MOTORISTI LJUTI


Izvor: Kamatica,Lokalne novine | Obrenovac, 04.08.2018.
Besmisleno, ne isplati se

Foto:Thinkstock
Motocikli se, na osnovu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja usvojenih u aprilu, mogu registrovati na period od jednog do 12 meseci godišnje.

Međutim, vozači dvotočkaša kažu da im se ta mogućnost ne isplati, pošto su takse ostale iste bez obzira na to na koliko meseci je motor registrovan.

U početku su se takse naplaćivale srazmerno broju meseci, ali je ubrzo doneta uredba kojom je propisano da se takse za registraciju plaćaju u punom iznosu bez obzira na broj meseci, piše portal Kamatica. 

Osim za motore, "periodična registracija" važi i za oldtajmere, motorna ili priključna vozila koja nisu prvenstveno namenjena za učestvovanje u saobraćaju, zatim za moped, laki i teški tricikl, motocikl, kao i pčelarska vozila.

Nakon isteka roka na koji je motor registrovan, vlasnici imaju na raspolaganju još godinu dana da motor ponovo registruju i to bez vraćanja tablica, a ako prođe više od godinu dana, tada tablice moraju da se vrate i radi se sve ispočetka. 

Posle četiri meseca od uvođenja izmena zakona, periodična registracija funkcioniše u teoriji, dok se u praksi uopšte ne isplati, tvrde u Moto-asocijaciji Srbije. 

"Sezona vožnje motora je u punom jeku i moja agencija registruje oko desetak dvotočkaša mesečno. Do sada nismo imali još ni jednog koji je tražio tu novu, periodičnu registraciju. Mislim da se ne isplati", priča Predrag Blagojević iz agencije Geos, inače i sam vozač motora. 

A ceo problem kod ove vrste registracije je to što su cene svih taksi koje se plaćaju državi ostale potpuno iste, bilo da se motor registruje na mesec dana ili za celu godinu.

Moto-asocijacija Srbije ima oko 3.000 članova koji su, kako kažu, zahvalni Agenciji za bezbednost saobraćaja za pomoć zahvaljujući kojoj su uspeli da proguraju izmene zakona, a sada se nadaju da će neko iz državne uprave videti kakva je greška učinjena sa naknadnom uredbom i ispraviti to.

Jedino se kod polise osiguranja može dobiti neki popust, u zavisnosti od kubikaže, od 20 do 40 procenata, ali vlasnici motora kažu da to nije nikakva ušteda. 

"Na samom početku primene zakona u nekim opštinama su iznos koji bi trebalo da se uplatiizražunavali tako što su dosadašnju cenu svih taksi koje se plaćaju državi delili sa 12, koliko godina ima meseci, a zatim tako dobijeni iznos množili sa brojem meseci na koji se motor registruje. I to su za nas stvarno bile uštede", objašnjava potpredsednik Moto-asocijacije Srbije Rade Marković. 

Međutim, ubrzo je stigla uredba da se sve to ukida i da se takse za registraciju plaćaju u punom iznosu, bez obzira na to na koliko meseci se motor registruje. 

"Neki naši članovi su uspeli da registruju motor po formuli koja se koristila na početku primene zakona. Ali, ubrzo su ih pozivali iz policijskih uprava, da se jave i da uplate razliku novca između cene koju su platili za periodičnu registraciju i punog iznosa svih taksi. Kako im je rečeno, ukoliko to ne urade biće im ukinuta registracija. Ovim su zapravo sve izmene u zakonu obesmišljene", kaže Marković.

Periodične registracije moguće su u skoro svim zemljama EU, kao i u našem komšiluku, Sloveniji i Hrvatskoj, a iznos taksi koje se plaćaju državi prilagođen je broju meseci na koje se motor i registruje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE