Obrenovac, 07.08.2020

Ministar prosvete: Udžbenici će biti jeftiniji 15 odsto, kad izbacimo posrednike


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2017.
Ministar prosvete Mladen Šarčević najavljuje da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola

Foto:Z.Lončarević / RAS Srbija
On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi.

Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu, jer je osnivanje đačkih zadruga predviđeno nacrtom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji čeka da uđe u skupštinsku proceduru, a ministar Šarčević očekuje da će biti usvojen na jesen.

- Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole - rekao je Šarčević Tanjugu.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuciji udžbenika budu angažovani učenici koji će tako da zarade za ekskurizije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova.

Deset odsto rabata koji ostaje školi po prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.

- Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljena za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike - kaže ministar.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, on je naglasio da je za predstojeću školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu, za decu čiji su roditelji slabijeg materijalnog stanja.

- Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete... - naglasio je ministar.

On je podsetio da se besplatni udžbenici po završetku školske godine vraćaju u školske biblioteke i da za narednu školsku godinu mogu da posluže novoj generaciji učenika.

- Primera radi, ako neka škola ima 500 učenika pa je njih 200 dobilo besplatne udžbenike prošle godine, sada oni idu u sledeći razred i tih 200 udžbenika ostaje u biblioteci. Ove godine će 300 učenika dobiti udžbenike i sa onih 200 iz biblioteke to je već 500 i mi u trećoj godini idemo na nivo skroz besplatnih udžbenika - zaključio je ministar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE