Obrenovac, 28.05.2020

I RAD I RODITELJSTVO


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.02.2019.
Mere za rast nataliteta

Foto:Thinkstock
Raspisan je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava opštinama i gradovima za mere populacione politike. Država je za to obezbedila 650 miliona dinara, 150 miliona više nego 2018. godine. Ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže za RTS da je za ovu godinu prioritet usklađivanje rada i roditeljstva.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka Đukić Dejanović pozvala je sve opštine izuzev Beograda, koji ima sredstva za te namene, kao i opština na Kosovu i Metohiji, da se pripreme kako bi aplicirale za bespovratna sredstva od 15. februara do 7. marta.

Ministarka je savetovala opštine da odluče šta je prioritet i apliciraju za nepovratna sredstva za populacionu politiku, te naglasila da će moći da dobiju i stručnu pomoć kako bi apliciranje bilo uspešno.

"Ove godine je prioritet usklađivanje rada i roditeljstva", istakla je Dejanovićeva i rekla da je potrebno da ginekolog i pedijatar budu dostupniji mamama i bebama.

Međutim, kako je dodala, porodica nije samo beba i mama, već je veoma bitan i partnerski odnos unutar porodice. 

Dejanovićeva je navela kao jedan od problema populacione politike to što mnogo mladih odlazi iz zemlje.

"Kada smo završili istraživanje, podaci su pokazali da svaki treći student želi da napusti zemlju, a da 76 odsto onih koji su otišli ne planira da se vrati u zemlju, ali 57 odsto onih koji su otišli želi da investira svoja sredstva i znanje u Srbiju", rekla je ministarka.

Ministarka Đukić Dejanović je član ekspertskog tima za ekonomske migracije, a o tome je govorila i na sednici Saveta za populacionu politiku. Plan je da se mladi zadrže, oni koji su otišli da se motivišu da se vrate. 

Dejanovićeva kaže da će ministri i eksperti pokušati da daju odgovor šta treba uraditi u vezi sa ekonomskim migracijama. Napomenula je da se migracije ne mogu stopirati jer mladi koji odlaze imaju podršku svojih roditelja.

Ali, kaže, treba da se iskoristi potencijal da blizu 60 odsto koji su otišli imaju želju da ulažu u Srbiji.

Ministarka je iznela podatak da se povećava broj porodica sa drugim, trećim i četvrtim detetom.

Najavila je i izbor za najodgovorniju kompaniju u pogledu populacione politike, jer je to, kako kaže, najbolja promocija rada i roditeljstva.

Poslanica Stranke moderne Srbije i predstavnica Inicijative "Mame su zakon" Tatjana Macura uputila je Skupštini Srbije Predlog za ocenu ustavnosti Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Dejanovićeva je rekla da se čeka da Ustavni sud kaže svoje, a da Vlada privodi kraju izmene i dopune zakona, posle tromesečne primene. 

Prema njenim rečima, od izmena će imati koristi tri kategorije: žene sa visokim primanjima, žene koje su ostale trudne a radile su manje od šest meseci, i žene koje su odmah po nalaženju posla ostale trudne.

"Koliko god da uradimo, može i bolje", zaključila je Dejanovićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE