Obrenovac, 25.08.2019

MANJE RUTINE, VEĆA EFIKASNOST


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2018.
Sprema se reforma Centara za socijalni rad

Foto:Printscreen
Centri za socijalni rad uskoro će biti grupisani, a sve u cilju blagovremenog, celovitog i kontinuiranog zadovoljavanja potreba građana. Takva kategorizacija ustanova će biti praćena zakonskim odredbama u oblasti socijalne i porodično-pravne zaštite, ali će i sprečiti moguće "rutinsko" postupanje stručnjaka i sindrom "izgaranja na poslu".

Jedna od prvih podela centara biće po veličini, odnosno broju i strukturi zaposlenih stručnjaka, ali i korisnika i teritorije koju pokrivaju. Razlozi za uvođenje promena u sistemu socijalne zaštite su postizanje veće blagovremenosti u postupanju i efikasnosti u radu, kao i racionalno upravljanje obimom posla, vremenom i ljudskim resursima.

Ministarstvo rada pokrenulo je i rad na izmenama i dopunama Pravilnika o organizaciji rada i normativima i standardima rada centra za socijalni rad, a jedna od ključnih tačaka je izrada novih normativa za utvrđivanje broja i strukture potrebnih stručnih radnika u centrima za socijalni rad.

Normativi mogu biti i struktura i broj korisnika, ali će se to znati kasnije, jer je posao tek na početku.

Prema rečima ministra Zorana Đorđevića, od 1. januara 2019, centri i ustanove će se naći u sistemu Trezora, a od naredne nedelje počinju obuke u Upravi za trezor za svih 209 ustanova socijalne zaštite.

- Insistiram na tome da namenski trošimo budžetska sredstva i to je jedan od razloga za prelazak na Sistem izvršenja budžeta (ISIB), jer je taj način poslovanja mnogo bolji, korisniji i efektivniji - istakao je Đorđević.

To znači da 209 ustanova socijalne zaštite neće moći da troše novac kao do sada i raspolažu njime preko svojih filijala, već će Ministarstvo u potpunosti kontrolisati trošenja, kako bi se sprečile zloupotrebe, ali i racionalno trošio novac u skladu sa potrebama.

SLOŽENE POTREBE KORISNIKA

"Kategorija" korisnika se utvrđuje prema dominantnom problemu koji ima građanin koji zatraži pomoć socijalne i porodično-pravne zaštite - ističu nadležni. - Potrebe i problemi porodice ili pojedinca su višeslojni - od onih u oblasti socijalne zaštite, pa do složenih potreba u oblasti porodično-pravne zaštite, zdravstvene zaštite, obrazovanja itd.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE