Obrenovac, 29.02.2020

U Grabovcu postavljena savremena meteostanica


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 11.04.2019.
Meteostanica će meriti sedam parametara koji su bitni za poljoprivrednu proizvodnju

Foto:Printscreen
Na oglednom imanju Poljoprivredno-hemijske škole u Grabovcu postavljena je savremena meteostanica koja će omogućiti merenje meteoroloških parametra na visokoj prostornoj rezoluciji.

Prof. dr Anežana Janković, direktorka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, rekla je ovom prilikom da je poljoprivreda jedna od oblasti koja prolazi kroz najdinamičnije promene, a proizvođači danas više nego ikada imaju imperativ da povećaju prinose, uzgajaju kvalitetne proizvode, a istovremeno smanje troškove.

Zahvaljujući Institutu ”BioSens” iz Novog Sada, najnovije tehnologije sada se nalaze i na srpskim njivama. Direktor Instituta Vladimir Crnojević objasnio je da stanica meri sedam parametara koji su bitni za poljoprivrednu proizvodnju.

"U kampanji smo postavljanja 500 ovakvih stanica širom Srbije, a kasnije ćemo proširiti i na nekoliko hiljada jer je suština da proizvođači znaju šta se dešava na njihovoj parceli a ne samo u njihovom okrugu ili u Srbiji. Pomoću radio modula podaci sa stanice se šalju, u saradnji sa Telekomom, do našeg servera. To je veoma važno za poljoprivrednike, koji odluke u proizvodnji donose na osnovu vlažnosti zemljišta, temperature ispod i iznad zemlje i drugih parametara", kazao je Crnojević.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, rekao je da će na teritoriji opštine Obrenovac biti postavljeno ukupno šest ovakvih stanica.

"Biramo kritične tačke vremenskih uslova kako bismo znali gde da postavimo stanice. Bitno napomenuti da smo mi ove godine u Pravilniku za osiguranje doneli, da pet okruga između ostalog i Kolubarski, dobija subvenciju od države što se tiče osiguranja do 70 odsto. Mislim da smo vodili računa i da smo izabrali okruge koji su najviše pogođeni nepogodama. Ova stanica je važna, ne samo zbog poljoprivredne proizvodnje, već predstavlja i vrstu prevencije nepogoda", istakao je Bogićević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE