Obrenovac, 22.08.2019

ČAK 87 ODSTO RODITELJA ZA ZABRANU


Izvor: RTS,Lokalne novine | Obrenovac, 20.10.2018.
Da li mobilni telefoni ometaju nastavu?

Foto:Printscreen
Gotovo da ne postoji dete koje nema telefon, ali, da li je neophodno koristiti ga u školi?

Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismevanja vršnjaka na društvenim mrežama, pa čak i promene sadržaja na pametnim tablama, nisu novost. 

Ovaj problem je donekle rešila OŠ "Josif Pančić" u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona. 

"Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditeljima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave", kaže Milan Bajić, direktor OŠ "Josif Pančić".

U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ "Drinka Pavlović", to nije dovoljno, pa direktor predlaže konkretne mere.,

"U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času, ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemljama - to su ometači za signale", rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović".

Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno - poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije.

Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kaže da želi da napome da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, pre svega moramo ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana.

"Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave, naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa", rekla je Matićeva.

O ovoj zabrani se posebno govori nakon toga što su francuski osnovci u novu školsku godinu krenuli bez mobilnih telefona.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE